Schroeder traži još vremena za inspektore

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder rekao je u utorak da je UN-ovim inspektorima u Iraku potrebno još vremena kako bi dovršili svoju misiju te upozorio da se gospodarske posljedice rata protiv Iraka ne mogu predvidjeti.

´Bit Blixova izvješća je da inspektorima treba još vremena´, rekao je Schroeder za prvi program njemačke javne televizije ARD.

Naglasio je da je to francusko-njemačko stajalište te da ga dijeli i većina članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Vođa inspektora Hans Blix odredit će koliko je inspektorima vremena još potrebno, rekao je.

Irak je pozvao na bolju suradnju s inspektorima.

´Što se tiče suradnje, ona se mora poboljšati. Na međunarodnoj je zajednici da izvrši politički pritisak kako bi se suradnja poboljšala´, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan bi li se Njemačka mogla predomisliti glede svojeg mogućeg sudjelovanja u ratu, Schroeder je naglasio da je njemačko stajalište jasno i da se tomu nema što dodati.

U slučaju rata, američke bi snage ipak smjele koristiti svoje baze u Njemačkoj, kazao je.

´Sloboda pokreta naših savezničkih partnera ne može se ograničavati i neće´, rekao je, dodajući da će Njemačka ispuniti svoju dužnost osiguravanja teritorija NATO-a.

Njemačka vojska počela je prošloga tjedna ispunjavati američki zahtjev da pomogne u osiguranju američkih baza na njemačkom teritoriju. Akcijom bi trebalo biti obuhvaćeno 2.600 njemačkih vojnika. U američkim bazama u Njemačkoj raspoređeno je 71.000 vojnika.

Govoreći o izgledima njemačkog gospodarstva, Schroeder je kazao da bi eventualni rat u Iraku mogao ugroziti sve gospodarske prognoze.

´Nadam se da kriza u Iraku... neće dovesti do smanjenja gospodarskog rasta. To se ne može izračunati´, rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara