Schuessel: Nema razloga za nove izbore

Austrijska savezna koalicijska vlada nastavlja rad, unatoč raspadu Slobodarske stranke koja je koalicijski partner Narodne stranke (OeVP). Austrijski kancelar Wolfgang Schuessel izjavio je u utorak poslije sjednice vlade da nema razloga za održavanje novih izbora i da je vlada odlučila nastaviti s radom. L

Postoji stabilna većina u austrijskom parlamentu i koalicija se nastavlja, rekao je predsjednik Kluba zastupnika Narodne stranke (OeVP) Wilhelm Molterer.

Oporbene stranke, Socijaldemokratska (SPOe) i Stranka zelenih (G) smatraju da je nastalo stanje "dokaz nestabilnosti vlade" i zauzimaju se za nove izbore.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer pozvao je na razgovor kancelara Wolganga Schuessela i vicekancelara Huberta Gorbacha, da razmotre novu situaciju nastalu podjelom Slobodarske stranke na dvije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako javljaju austrijski mediji, Fischer nije protiv nastavka koalicije Narodne stranke (OeVP) i novog pokreta -Saveza za budućnost Austrije (BZOe). Predsjednik Fischer međutim nije isključio ni mogućnost održavanja novih izbora.

Nakon što se u ponedjeljak iz Slobodarske stranke izdvojio novi pokret- Savez za budućnost Austrije, koji će voditi koruški poglavar Joerg Haider, šef bečkoga ogranka Slobodarske stranke (FPOe) Heinz Christain Stracher izjavio je da je riječ o "izdaji". On je izjavio da je razočaran s Haiderom. Stracher je najavio da će se kandidirati za predsjednika ostatka Slobodarske stranke (FPO-e), čija će se konvencija održati 23. travnja.

(Hina) xspos ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara