Schwarzenegeru prijeti bankrot, sa suzama u očima zatražio od Washingtona 7 milijardi dolara

Schwarzenegeru prijeti bankrot, sa suzama u očima zatražio od Washingtona 7 milijardi dolara

U SAD-u je počela očekivana jagma za 700 milijardi dolara namijenjenih ublažavanju posljedica nastalih nakon financijske krize. Tako je guverner Kalifornije Arnold Schwarzeneger u strahu da ne bi njegova država bankrotirala već 28. listopada bio primoran sa suzama u očima zatražiti od američkog ministarstva financija stotinu tog vašingtonskog financijskog kolača - sedam milijardi dolara.

Poput Wall Streeta, i Kalifornija se našla na rubu financijske provalije. Kao razloge posrtanja, Schwarzeneger je naveo kako je financijska kriza praktično lišila njegovu saveznu državu svih tradicionalnih , ali i drugih izvora financiranja, primjerice kratkoročnih kredita banaka. Njegovi financijski savjetnici upravo stoga su bez problema mogli predvidjeti kada će nastupiti bankrot - 28. listopada, ukoliko ne dođe do intervencije iz Washingtona.

Za tri tjedna Kalifornija je prisiljena rashodovati tri milijarde dolara te bankrotirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, na taj datum Schwarzenegerova administracija je prisiljena rashodovati tri milijarde dolara na ime plaća učitelja i nastavnika u više od tisuću školskih okruga. Odmah nakon prosvjetnih djelatnika svoje plaće iščekuju policajci, vatrogasci, liječnici i činovnici u državnoj upravi u lokalnoj samoupravi.

Schwarzeneger je već najavio kako se spreman odreći svoje guvernerske plaće te da će u tom slučaju živjeti od ušteđevine, ali, pita se, kako će preživjeti drugi.

Ukoliko Washinton ne bude gledao blagonaklono na Schwarzenegerov zahtjev, njegova savezna država će morati podjeltii otkaze znatnom dijelu policajaca, liječnika i učitelja. Ipak, procjenjuje se da će američko ministarstvo teško odbiti kalifornijski vapaj jer bi to moglo izazvati domino efekt odnosno moglo bi doći do otpuštanja i u drugim dijelovima SAD-a.

Dosadašnja američka povijest bilježi tek jednu sličnu pomoć savezne vlade, onu kojom je država New York 1975. godine spašen od bankrota.

Ig.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara