SCHWIMMER ODRŽAO PREDAVANJE U NOVINARSKOM DOMU

Glavni tajnik Vijeća Europe Walter Schwimmer u ponedjeljak je u Novinarskom domu u Zagrebu održao predavanje u kojem je ponovno podržao hrvatsko podnošenje kandidature za članstvo u Europskoj uniji.

U sklopu boravka u Hrvatskoj Schwimmer se ranije tijekom dana sastao s ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom, ministrom za europske integracije Nevenom Mimicom, te s članovima izaslanstva Hrvatskog sabora u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

On je u Novinarskom domu sudjelovao na diplomatskom forumu Instituta za međunarodne odnose na kojem je održao predavanje na temu ´Uloga Vijeća Europe u jedinstvenoj Europi: Odnosi s proširenom Europskom unijom´.

Europa se kreće, Europa prolazi kroz proces transformacije, a zahtjev Hrvatske za ulazak u članstvo Europske unije predstavlja snažan signal u tom smislu, rekao je Schwimmer na predavanju.

Istaknuvši da govori u ime Vijeća Europe, koje je nazvao ´siromašnim starijim bratom Europske unije´, Schwimmer je kazao da ´toplo pozdravlja odlučnost hrvatske Vlade da provede reforme i ispuni standarde Europske unije´.

Schwimmer je rekao da su suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, te regionalna suradnja, ključni za sve zemlje regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mogu ohrabriti hrvatsku Vladu u suradnji s ICTY-jem, a osobito pozdravljam nedavne izjave predsjednika Stjepana Mesića u kojima se on zauzeo za bezuvjetnu suradnju sa Sudom, kazao je Schwimmer.

On je dodao da je ´suradnja zemalja regije u svim područjima života ključni element u uključivanju u europske institucije´.

´Cijela Europa treba više regionalne suradnje, ali mislim da osobito ova regija treba više suradnje´, rekao je Schwimmer.

Schwimmer je isto tako ponudio pomoć pravnih stručnjaka Vijeća Europe u procesu usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s europskim.

´Drago mi je da mogu ponuditi usluge stručnjaka Vijeća Europe glede reformi koje Zagreb mora provesti kako bi ispunio standarde Europske unije´, rekao je Schwimmer.

Schwimmer bi se u utorak trebao sastati s predsjednikom Republike te s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara