SDP: Državni dužnosnici su grubo prekršili ustavna prava i slobode Mirjane Pukanić

KLUB zastupnika SDP-a u ponedjeljak će u saborsku proceduru uputiti Interpelaciju o ulozi Vlade u provođenju zakona i ostvarivanja vladavine prava te zaštiti ljudskih prava i dostojanstva čovjeka kao najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Ova interpelacija SDP-a je potaknuta slučajem Mirjane Pukanić i u njoj se traži od Vlade da poduzme mjere prema svim sudionicima ove afere koji su dopustili da se ona dogodi.

Država u kojoj je moguće telefonom nekoga smjestiti u psihijatrijsku bolnicu ne štiti građane

Interpelacija je opsežno napisana i sadrži 12 stranica. U njoj među ostalim stoji da su "zdravstveni djelatnici, policija, socijalni radnici, ali i državni dužnosnici svojim postupcima i izjavama, propustima, nepoštivanjem zakonskih odredbi, ignoriranjem i izbjegavanjem postupanja, znači mogućim “zataškavanjem”, a potom i zakašnjelim reagiranjima, iznošenjem tajnih podataka i neprimjerenim izjavama, u konkretnom slučaju gđe. Mirjane Jusup Pukanić, grubo povrijedili ustavna prava i slobode jedne građanke, i narušili povjerenje građana u državne institucije."

Država, u kojoj je moguće da se telefonskim pozivom, bez pregleda i pisanog obrazloženja za prisilni smještaj u psihijatrijsku bolnicu nekog može označiti osobom s teškim duševnim smetnjama, telefonski naručiti policijsku intervenciju bez zakonskog uporišta, javno poniziti odvođenjem u lisicama pred kamerama desetaka prisutnih novinara, hospitalizira bez osnove, nije država koja štiti svoje građane, Ustav i zakone, ako ne sankcionira sve koji su u ovim postupanjima sudjelovali, stoji u interpelaciji SDP-a.

Ministar Milinović teško narušio povjerenje građana u Vladu i državne institucije

Za ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića u interpelaciji piše da je svojim najprije nepostupanjem, a potom zakašnjelim postupanjem tijekom kojeg je davao proturječne izjave, teško narušio povjerenje građana u Vladu i državne institucije, te vladavinu prava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klub zastupnika SDP-a kaže da se otvara pitanje "zašto Vlada Republike Hrvatske, koja o svim opisanim događajima ima relevantne podatke, ne poduzima mjere iz svoje nadležnosti kako bi se spriječio osjećaj nesigurnosti da građanin zbog zlouporabe državnih institucija može biti prisilno hospitaliziran u psihijatrijsku ustanovu bez zakonskog uporišta, bez pregleda i uz asistenciju i primjenu sile protivne zakonu".

Državna tijela trebaju pokrenuti postupke radi provjere svih navoda o slučaju Pukanić

SDP ovom interpelacijom traži od nadležnih državnih tijela da odmah pokrenu postupke iz svoje nadležnosti radi provjere istinitosti navoda o slučaju na koji se Interpelacija odnosi, kao primjeru propusta u cilju zaštite svih osoba od zloupotrebe prava pacijenata.

Od Vlade se traži i žurno osiguranje zakonom propisanog funkcioniranja povjerenstava za zaštitu osoba s duševnim smetnjama, kako u psihijatrijskim ustanovama tako i na državnoj razini. Također, od Vlade se zahtijeva osiguranje da svi koji postupaju prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama štite osobe kod kojih je posebno istaknuta potreba zaštita njihovih temeljnih ljudskih prava i sloboda, strogo poštujući zakonske propise i procedure.

Zastupnik SDP-a i predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost još je prije deset dana najavio interpelaciju o odgovornosti ministra Milinovića koja je u proceduru trebala biti puštena još prošlog petka, no, sada je SDP napravio još širu interpelaciju od najavljene i od Predsjedništva sabora ovisi kada će doći na red.

D.M.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara