SDP: Prošla su vremena kad se slušalo političke instrukcije biskupa

"DOBRO je da su biskupi u svojoj Poruci podsjetili svećenike ´neka paze da se crkvene prostore ne upotrebljava za stranačku promidžbu´. Umjesto svećenika to su učinili sami biskupi u Poruci HBK. To je njihovo pravo", reakcija je SDP-a na nedavno objavljenu poruku biskupa uoči parlamentarnih izbora, a koju je objavila Hrvatska biskupska konferencija (HBK).

"Srećom, prošla su vremena u kojima su hrvatski građani donosili odluke po nametnutim instrukcijama. Naši ljudi su složenija društvena bića, ali biskupi to ili ne prihvaćaju ili ne razumiju", stoji također u priopćenju.

U tom pogledu osobito se, kažu SDP-ovci, iskazao Vojni ordinarij ili, kako ga nazivaju,  "službenik na plaći iz hrvatskog Državnog proračuna".

"On krivotvori činjenice i zastrašuje vjernike izmišljenim prijetnjama. Takvo ponašanje osobe koja djeluje u sustavu Oružanih snaga protuustavno je i protuzakonito", napominju socijaldemokrati.

HBK je u svom pismu vjernicima poručio kako su briga za opće dobro, opredijeljenost za život te solidarnost sa siromasima i obespravljenima temeljni kriterij prema kojem trebaju prosuđivati svojeg kandidata.

U pismu HBK vjernicima se preporučuje da izaberu one kandidate koji su za vjeronauk, neradnu nedjelju, pravo na zaposlenost i cjelovitu istinu o Domovinskom ratu i braniteljima.

Pozivaju kršćane da obave svoju građansku dužnost i izađu na izbore.

Na kraju podsjećaju svećenike da se crkvene prostorije ne smiju upotrebljavati za stranačku promociju.

Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara