SDP prvi put prestigao HDZ

PREMA mjesečnom istraživanju agencije Puls SDP je prvi put prestigao HDZ te su obje stranke dobile po 22 posto glasova ispitanih građana. Rezultati telefonske ankete Večernjeg lista također pokazuju pad rejtinga vladajuće stranke.

Rezultati najnovijeg Crobarometra iz mjeseca kolovoza pokazali su ono što su već nagovještavali prethodni valovi, a to je lagani pad rejtinga HDZ-a te porast rejtinga SDP-a.

Slijedeći valovi istraživanja pokazat će radi li se o "ljetnoj groznici" HDZ-a ili je njezina vodeća uloga kao stranke ozbiljno ugrožena.

I u kolovozu HSLS-a bilježi rast popularnosti (od jedan posto) te je ta stranka nakon dužeg vremena prešla izborni prag od 5%. HSP je i dalje na trećem mjestu, dok je HSU ovaj mjesec zauzeo četvrto mjesto s podrškom od 11%.

Predsjednik Stjepan Mesić je i dalje najpopularniji političar u zemlji. 71 posto ispitanika o njemu ima dojam da je pozitivna osoba, dok o Đurđi Adlešić, koja je na drugom mjestu, pozitivno mišljenje ima 66 posto ispitanika.

Na trećem je mjestu Ivica Račan, a slijedi Ante Đapić. Ivo Sander je svoju petu poziciju iz prošlog mjeseca prepustio Vesni Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dalje je izrazito veliki broj onih koji smatraju da stvari u zemlji idu u lošem smjeru, što je izraz općeg društvenog pesimizma vezanog uz budućnost Hrvatske.

U kolovozu se i dalje nastavlja trend niske podrške za ulazak Hrvatske u euroatlantske saveze. U kolovozu je ulazak Hrvatske u EU podržavalo 34% ispitanika, dok je podrška za ulazak u NATO nešto niža, 32%.

Crobarometar istraživanje je redovito Pulsovo terensko istraživanje javnog mnijenja koje se provodi na slučajnom, dvo-etapno stratificiranom reprezentativnom uzorku od 1000 građana starijih od 18 godina.

Rezultati ankete koju je proveo Večernji list putem telefona na 900 ispitanika iz cijele Hrvatske također ukazuju na pad rejtinga HDZ-a. Stranci na vlasti u srpnju bi povjerenje ukazalo 19,6 posto ispitanika, dok bi joj u kolovozu glas dalo 16,9 posto ispitanika.

Prema ovoj anketi SDP je zadržao vodeću poziciju s 22,9 posto glasova. Analitičari su smanjenje HDZ-ove popularnosti u prvom redu pripisali aferi s privatizacijom hotelskog poduzeća Liburnija.

U odnosu na ranije mjesece više je neopredjeljenih birača. U lipnju ih je bilo 23,2 posto, a u kolovozu 31,6 posto. Ovaj trend stručnjaci su protumačili kao opadanje povjerenja u političare i političke stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara