SDP: Stanje u kaznionicama alarmantno zbog neadekvatne Vladine politike

U SVJETLU štrajka glađu dvjestotinjak zatvorenika u zatvoru u Lepoglavi koji traje već četvrti dan, danas je Ingrid Antičević-Marinović, bivša ministrica pravosuđa i saborska zastupnica SDP-a, stanje u hrvatskim zatvorima ocijenila alarmantnim te je pozvala Vladu da hitno poduzme mjere kako bi se poboljšali uvjeti u zatvorima.

Antičević Marinović je ocijenila da je katastrofalno stanje u zatvorima posljedica "potpuno neadekvatne kazneno-pravne politike", zbog koje se uz ubojice, nasilnike i pljačkaše smještaju oni kojima tamo i nije mjesto, te tako slučajni delikventi postaju učenici profesionalnih delikvenata.

Rekla je da se kršenje ljudskih prava u zatvorima najbolje vidi  u brojnim tužbama koje pokreću kažnjenici pred europskim sudom za ljudska prava te presude u njihovu korist koje kažnjavaju državu.

Prenapučenost zatvora ozbiljan sigurnosni problem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivša ministrica pravosuđa je istaknula da je u jednoj godini iz hrvatskih zatvora pobjeglo sto ljudi i dogodilo se pet samoubojstava, a posljednjih godina nije ništa napravljeno kako bi se ovakva situacija popravila. Upozorila je i da je u nekoliko zatvora prenapučenost premašila i 200 posto, što jasno upućuje na to da su onemogućeni bilo kakvi suvisli tretmani, a osim toga, to je i ozbiljan sigurnosni problem.

Ovom prilikom bivša ministrica pravosuđa se pozivala i na izvješće pučkog pravobranitelja Jurice Malčića u kojem je nabrojan niz primjera kršenja ljudskih prava s ocjenom da je stanje u zatvorima pogoršano do ispod razine ljudskog dostojanstva.

Zbog štrajka glađu zatvorenika danas se oglasio i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivan Damjanović koji pak zaključuje da situacija uopće nije alarmantna.

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara