SDP: Svjetlo u tunelu za hrvatske škverove mogu donijeti jedino prijevremeni izbori

SDP: Svjetlo u tunelu za hrvatske škverove mogu donijeti jedino prijevremeni izbori

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Tea Cimaš / Cropix

SDP-OVCI Veljan Radojković i Zlatko Komadina zabrinuti su da će domaća brodogradilišta ostati tek slike u spomenarima. 

"Brodogradnja je najpoznatiji hrvatski brand i zato tražimo hitnu izradu programa restrukturiranja. Privatizacija škverova u ovoj situaciji obično je guranje vrućeg krumpira. Ozbiljna vlast građanima ne podmeće, a partnerima ne fabricira stanje o tome što prodaje. Svjetlo u tunelu za brodogradilišta vidimo jedino u što skorijim izvanrednim izborima", kaže Veljan Radojković, šef splitsko-dalmatinskog SDP-a. 

"Nećemo dopustiti da aktualna vlast zabije kolac u hrvatsku brodogradnju

Najveća opasnost prijeti od likvidacije škverova ukoliko se ne nađu kupci, što je s obzirom na opterećenost dugovima - realno. "Prostorni planovi definiraju djelatnost, nećemo ih mijenjati bez obzira na špekulacije. Prevarili su se oni koji kao lešinari kruže oko škverova. Nećemo dopustiti da aktualna vlast zabije kolac u hrvatsku brodogradnju", kaže Radojković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik SDP-a i župan primorsko-goranski Zlatko Komadina uvjeren je da se u prodaju škverova krenulo s pogrešnim konceptom: "Prodavalo za kunu, a dugove koliko tko da. Koncept treba biti obrnut. Brodogradilišta prodati za realnu vrijednost, a dugove treba preuzeti dosadašnji vlasnik. I svakako ići na zajedničku prodaju, jer u protivnom prijeti opasnost da netko baci oko na vrijedno zemljište".

Brodogradnja mora postati hrvatska Nokia

Ne može se nacionalna ekonomija zasnivati se trgovini u uvozu, već proizvodnji i izvozu, zna Komadina: "Ako išta znamo proizvoditi to je brod. Pogrešno je mišljenje da će netko drugi umjesto sadašnjeg vlasnika kvalitetnije riješiti pitanje restrukturiranja. U ovoj situaciji država mora osigurati život brodogradilištima narudžbama za domaće brodare. Nitko nas ne sili na prodaju, to je pravdanje neučinkovitosti sadašnjeg vodstva i onih koji snose odgovornost za brodogradnju".

Svaka država pomaže velike sustave, osim naše, koja smatra da će domaćoj ekonomiji biti bolje kad ugasi proizvodnju, upozoravaju SDP-ovci.

"Naša brodogradnja treba biti hrvatska Nokia, ali treba zasukati rukave i početi raditi. Ne znam uopće tko se trenutno bavi brodogradnjom u Ministarstvu gospodarstva, ali bi premijerka morala znati da zemlja bez proizvodnje ne može daleko", zaključio je Komadina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara