Sedam mrtvih u potresu u Butanu

Tekst: F.M.
Foto: Ilustracija


POTRES jačine 6,3 stupnjeva po Richteru pogodio je malenu Kraljevinu Butan u Aziji, ubivši najmanje sedmero ljudi na koje su pale kuće, te prouzročivši štetu na zgradama diljem regije.

Prvi su potres osjetili u Gauhatiju, gradu na sjeveroistoku Indije, ali središte potresa bilo je u Butanu, malenoj i slabo naseljenoj državi. Veliki dio Butana nedostupan je, nema cesta nego samo puteva za hodanje, a u većem dijelu zemlje nema struje ni telefona.

Teško procijeniti štetu

Vlasti stoga imaju problema s procjenjivanjem štete. Zasad je objavljeno kako je prilikom urušavanja kuća poginulo najmanje sedmero ljudi, a spasitelji ispod drugih ruševina traže druge žrtve. U potresom pogođenoj regiji većina su zgrada male kuće od blate i kamena s limenim krovovima.

Na sjeveroistoku Indije potres se također snažno osjetio. Zgrade su pretrpjele štetu, a lokalno stanovništvo kaže kako dugo vremena nije osjetilo tako snažno podrhtavanje tla. Regiju oko Butana i Indije u prošlosti su dva puta pogodili snažni potresi, prvi put davne 1897., a drugi put 1950. godine.

Potres se osjetio u Bangladešu i glavnom gradu Tibeta Lhasi, ali ni na jednom od tih mjesta nije prijavljena veća šteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara