Sedmi bezupješni pokušaj uspostave kontakta s Beagleom 2

SEDMI pokušaj uspostave veze s europskim robotom Beagle 2, koji se trebao spustiti na Mars u četvrtak ujutro, u nedjelju nije uspio, objavio je navečer glasnogovornik projekta Peter Barratt.

"Možemo potvrditi da Odyssey nije primio nijedan signal" s Beaglea 2, rekao je Barratt govoreći o Mars Odyssey, američkom svemirskom brodu u orbiti Marsa, koji je u nedjelju navečer trebao nadlijetati zonu za koju se pretpostavlja da se u njoj spustio Beagle 2.

Odyssey je uzaludno pokušavao uhvatiti očekivani signal, sekvencu od devet nota, glazbu britanske pop skupine Blur.

Za Mars Odyssey bio je to četvrti pokušaj uspostave veze s Beaglom 2. Prethodna tri odvijala su se putem radioteleskopa iz Jodrell Banka, blizu Manchestera (u Velikoj Britaniji).

Beagle 2, čija je zadaća otkriti tragove prošlog ili sadašnjeg života na Marsu, trebao se spustiti na taj planet u četvrtak u 3 sata 54 minuta po srednjoeuropskom vremenu, no otada je potpuno ušutio.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušaji stupanja u vezu s Beagleom 2 nastavit će se sve do 31. prosinca s Mars Odyssey i radioteleskopa Lovell iz Jodrell Banka.

Misija Beagle 2 smatrat će se definitivno izgubljenom tek nakon što protekne desetak dana bez vijesti od njega, pojasnio je Barratt.

Dodao je, međutim, da "postoje i druge mogućnosti".

Sve nade polažu se sada na brod-maticu, Marx Express, koji je u orbitu postavljen u četvrtak ujutro i zapravo je glavni element te prve europske misije istraživanja tragova života na Marsu.

Kanali komunikacije između Marx Expressa i Beaglea 2 već su testirani, i znanstvenici očekuju da 4. siječnja Marx Express stupi u akciju. Mars Express trentuačno je zaposlen obavljanjem vrlo delikatnih manevara kako bi se položio u polarnu orbitu Marsa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara