SEECP: BOLJA REGIONALNA SURADNJA PREDUVJET BRŽEM PRIBLIŽAVANJU EU

Predstavnici parlamenata zemalja jugoistočne Europe okupljeni na jednodnevnoj konferenciji o europskim integracijama održanoj u subotu u Sarajevu suglasili su se kako je bliska uzajamna suradnja jedna od temeljnih pretpostavki bržeg približavanja Europskoj uniji.

U raspravi na sarajevskom skupu organiziranom u sklopu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) sudjelovali su predstavnici parlamenata Albanije, Bugarske, Grčke, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Srbije i Crne Gore te Turske a izaslanstvo Hrvatskog sabora predvodila je potpredsjednica Đurđa Adlešić.L

Ona je u svom izlaganju istaknula kako je Hrvatska u cjelosti svjesna svoje odgovornosti kada je rječ o regiji jugoistočne Europe te da SEECP smatra dobrom formulom za uspostavu političkog dijaloga između zemalja-sudionica.

Taj dijalog veoma je važan posebice zbog činjenice da se zemlje regije nalaze u različitoj poziciji prema Europskoj uniji a regionalna suradnja može samo potaknuti brže približavanje velikoj europskoj obitelji, ocijenila je potpredsjednica Hrvatskog sabora.

Đurđa Adlešić također je podsjetila sudionike sarajevske konferencije kako ulazak u EU i NATO ostaje najvažniji vanjskopolitički cilj Hrvatske te da se već ovog proljeća očekuje pozitivno mišljenje Europske komisije o podnesenom zahtjevu za članstvo u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavnici Srednjoeuropske inicijative (CEI) Jože Tank te Parlamentarne skupštine OESS-a Giovanni Kessler također su pozvali zemlje jugoistoka Europe na jačanje međusobne suradnje kako bi se ovaj dio Starog kontinenta pretvorio u zonu trajnog mira i stabilnosti.

Kessler je kazao kako se posljednji izgredi na Kosovu trebaju smatrati važnom opomenom no da ipak vjeruje kako je najgore razdoblje za ovu regiju već prošlo te da dolazi vrijeme koegzistencije i suradnje.

Istupajući u svojstvu potpredsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (CE), bosanskohercegovački parlamentarac i utjecajni član Stranke demokratske akcije (SDA) Hasan Muratović kazao je u Sarajevu kako je očevidno da je Pakt stabilnosti u jugoistočnoj Europi, za razliku od nekih drugih projekata, doživio krah te ga treba zamijeniti nekim drugim vidom suradnje.

"Pakt stabilnosti nije ispunio očekivanja sa summita u Sarajevu. On je praktično u raspadu i mi u suradnji s EU moramo naći alternativu za taj projekt", kazao je Muratović.

(Hina) xrm ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara