SEEMO Sanaderu i Šeksu izrazio zabrinutost zbog presude novinarki Letinić

UDRUGA medija jugoistočne Europe (SEEMO), sa sjedištem u Beču, koja okuplja urednike, ravnatelje i vodeće novinare jugoistočne Europe, izrazila je u utorak u pismu upućenom premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Sabora Vladimiru Šeksu zabrinutost zbog uvjetne zatvorske kazne novinarki optuženoj za klevetu.

SEEMO podsjeća da je sud u Splitu Ljubicu Letinić, novinarku HRT-a, 12. srpnja osudio na dvomjesečnu uvjetnu kaznu zatvora zbog priloga u "Latinici" emitiranoj u veljači 2002. godine, u kojem je, prema sudu, oklevetala lokalnog poduzetnika Jozu Parčinu i time se ogriješila o odredbe Kaznenog zakona.

"Zatvorsku kaznu za klevetu, bez obzira da li se radi o uvjetnoj kazni, SEEMO smatra ozbiljnim kršenjem svih međunarodno prihvaćenih standarda", stoji u pismu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga, koja je i podružnica Međunarodnog novinskog instututa (IPI), čvrsto vjeruje da bi se klevetom trebao baviti građanski, a ne kazneni zakon.

"Kleveta bi se trebala tretirati prema građanskom zakonu, a ne kao kazneno djelo podložno kažnjavanju države", stoji u pismu.

SEEMO poziva relevantna tijela da ponište presudu Ljubici Letinić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara