SEEMO zabrinut zbog vladinih prijedloga izmjena kaznenog zakona

ORGANIZACIJA medija jugoistočne Europe (SEEMO) izrazila je u petak zabrinutost zbog Vladinog prijedloga izmjena Kaznenog zakona kojim bi se, smatra organizacija, ograničila sloboda izražavanja u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju SEEMOa, mreže urednika, direktora medijskih kuća i istaknutih novinara jugoistočne Europe sa sjedištem u Beču.

SEEMO u priopćenju upozorava da, prema njemu dostupnim informacijama, neki od predloženih amandmana Kaznenog zakona ograničavaju slobodu izražavanja i predstavljaju korak unatrag u zakonu koji bi, ističe, trebao biti u skladu s međunarodnim standardima.

SEEMO navodi da je Vlada predložila da se iz Članka 203. Kaznenog zakona ukloni odredba koja štiti novinare od tužbi za klevetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, ističe SEEMO, Članak 200. Kaznenog zakona poništava pravo na obranu pozivanjem na "istinu". Čak i kad bi optuženi dokazao da su njegove tvrdnje istinite, mogao bi biti kažnjen za uvredu ako je tvrdnje iznio s namjerom da naškodi nečijem ugledu, navodi se u priopćenju.

Vlada je predložila i amandman na Članak 309. KZ-a uvođenjem novog paragrafa, koji se, smatra SEEMO, može lako primijeniti protiv novinara jer bi kaznenim djelom proglasio određene uvrede i ismijavanje javnih dužnosnika.

SEEMO ističe da te prijedloge smatra "ograničavanjem slobode izražavanja" i "povratkom u vremena kada je u Hrvatskoj postojala značajna kontrola onoga što se govorilo i pisalo", navodi se u priopćenju.

Organizacija medija jugoistočne Europe traži stoga da hrvatski zakon u tom području bude izmijenjen u skladu s međunarodnim standardima o slobodi izražavanja. Podsjeća također da bi se uvredama i klevetama trebalo baviti građansko pravo, a ne kazneno, te da bi kazne zatvora za klevetu trebale biti ukinute.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara