Šef Vijeća ministara: BiH nema alternativu, moramo ući u EU

Šef Vijeća ministara: BiH nema alternativu, moramo ući u EU

Foto: FaH

PREDSJEDATELJ Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je kako odluka Velike Britanije da napusti Europsku uniju ne smije utjecati na napore da BiH što prije postane članicom Unije i ne smije postati izgovorom za usporavanje započetih reformi.

"Opredjeljenje BiH je da želi biti dio Europske unije. Tu želju motiviraju činjenice, a ne emocije, a činjenice su da je EU ekonomija broj 1 u svijetu, da je društvo znanja i inovacija i da ni na jednom drugom mjestu na planetu ljudi, u prosjeku, ne žive bolje", priopćio je Zvizdić.

Istaknuo je kako je izlazak i ulazak u Uniju stvar slobodnog opredjeljenja država i njihovih građana, a u slučaju BiH izvjesno je kako 76 posto ljudi koji u njoj žive iskazuju jasnu potporu pridruživanju EU.


Male i siromašne zemlje poput BiH, upozorava Zvizdić, nemaju nikakvu sigurnost ostanu li izolirane i izvan integracijskih procesa.

"Živimo u svijetu ugrožene sigurnosti, kroničnog manjka resursa i klimatskih promjena koje uzrokuju više migracija nego sva svjetska ratišta zajedno. Biti svjestan toga a ostati izvan intergacije kao što je u našem slučaju EU mogu priuštiti smo rijetke, resursno nezavisne i geopolitički nezanimljive države. BiH sigurno nije jedna od njih", istaknuo je Zvizdić.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara