Šefovi Inu oštetili za 10 milijuna dolara?

VODSTVO Ine sumnjiči se da je tijekom 2002. godine kupovalo naftu po cijenama većim od onih na svjetskom spot-tržištu, a zbog čega je tvrtka oštećena za 10-ak milijuna dolara.

Protežirana su dva velika dobavljača nafte – francuski Elf Trading i kineski Sinochem, piše "Jutarnji list".

Materijali o protežiranju dobavljača proslijeđeni su Vladi i državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, na temelju čega bi se trebala otvoriti istraga. Optužbe o protežiranju dobavljača unose i sumnje o provizijama.

Materijal je potpisao Nikola Ugarković, koji je od 1. svibnja 2001. bio direktor Interine u Londonu. Ugarković na stotinu stranica opisuje kako je Ina poslovala u posljednje tri godine te kako je nesavjesnim poslovanjem vodstva nastala velika materijalna šteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U materijalima, između ostalog, stoji kako je Ina krajem 2001. promijenila dugogodišnji način kupovanja sirove nafte tako što je broj nabavljača s 11 smanjila na dva u 2002. Navodi kako su se preko Interine formalno prikupljale ponude od više proizvođača, ali se nafta najčešće kupovala od lošijeg ponuđača.

Osim materijala koje je sastavio Nikola Ugarković, Uredu za suzbijanje korupcije stigla je i kaznena prijava koju je potpisao izvjesni I. Tomić protiv predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića, člana Uprave Željka Vrbanovića, direktora Sektora za obnovu nafte Milovana Bucheberga i Zdenke Mioković iz Inine službe tradinga.

U prijavi se također govori o protežiranju dobavljača, a spomenuta se četvorka optužuje za udruživanje u zločinačku organizaciju.

Navodno je predsjednik Nadzornog odbora Ine Slavko Linić zatražio da se provede istraga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara