Šeik Nasrallah žali zbog razmjera rata

ŠEIK Hassan Nasrallah, vođa libanonskog šijitskog pokreta "Hezbollah" je u intervjuu libanonskoj državnoj televiziji izjavio kako nikada ne bi zapovijedio otmicu dvojice izraelskih vojnika da je znao kako će to Izraelu poslužiti kao povod za razaranje njegove zemlje.

"Nismo mislili da postoji 1% šanse da će zarobljavanje izraelskih vojnika dovesti do rata ovakvih razmjera", rekao je "Hezbollahov" vođa te dodao kako strahote koje je Libanon prošao u proteklih mjesec dana ne bi smatrali opravdanim ni on, ni "Hezbollahovi" borci, ni zatvorenici u Izraelu i njihove obitelji.

Nasrallahova izjava dolazi nakon jednomjesečnog oružanog sukoba koji je u Libanonu odnio oko 1000 života i izazvao ogromna razaranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, većina stručnjaka drži da sam "Hezbollah" iz njega izašao bitno ojačan u propagandnom, vojnom i političkom smislu, a Izrael doživio najveći vojno-politički fijasko u šest desetljeća postojanja.

U libanonski glavni grad Bejrut bi uskoro trebao stići glavni tajnik UN Kofi Annan kako bi, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti i sporazumom o primirju, dogovorio raspoređivanje najmanje 15.000 mirovnjaka na jugu Libanona, od kojih će 7.000 biti vojnici iz država-članica EU.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara