Šeks 6. i 7. svibnja na Konferenciji predsjednika parlamenata EU

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sudjelovat će 6. i 7. svibnja 2005. godine na Konferenciji predsjednika parlamenata EU koja se ove godine održava pod mađarskim predsjedanjem u Budimpešti, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Hrvatska je na konferenciju pozvana prvi put kao zemlja kandidat. Konferencija predsjednika parlamenata EU održava se, uz dva izdvojena zasjedanja 1963. i 1973. godine, bez prekida od 1975. godine. U radu konferencije sudjeluju predsjednici parlamenata država članica EU i predsjednik Europskog parlamenta, a na nju su pozvani i predsjednici parlamenata zemalja kandidata, ističe se u priopćenju.

Budući da će jedna od tema konferencije biti odnosi Europske unije i zemalja u Procesu stabilizacije i pridruživanja (PSP) u sklopu preuzimanja veće globalne uloge EU-a, drugoga dana konferencije, 7. svibnja 2005. pozvani su i predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te Srbije i Crne Gore.

Na konferenciji će se raspravljati o međuparlamentarnoj suradnji, racionaliziranju europskih međuparlamentarnih organizacija, financijskim perspektivama u razdoblju 2007.-2013., a jedna od tema bit će i proces ratifikacije Ugovora EU, dodaje se u priopćenju iz Sabora.

(Hina) xpp ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara