Seks bez obzira na sve: Muškarcima nije bitno je li žena lijepa ili ne

MUŠKARCI za svoje ponašanje ne mogu okriviti PMS i kontracepcijske pilule, a izgovori poput "previše sam popio" odavno su ofucani. Sad, zahvaljujući nizozemskim znanstvenicima, i oni imaju dežurnog krivca za seksualne ekscese - testosteron.

Prema istraživanju kojeg su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Groningenu, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Hormones and Behaviour, zahvaljujući "nestašnom testosteronu", muškarci pristaju na seks bez obzira na sve. Je li žena s kojom će se upustiti u seksualni odnos lijepa ili ne, pritom je sasvim nebitno.

Istraživanje je provedeno na grupi od 63 mladića, studenata u dobi od 21 do 25 godina, koji nisu znali što zapravo znanstvenici ispituju. Pokazalo se kako njihova razina testosterona naglo skoči čim se nađu u ženskom društvu, bez obzira privlačila ih ta osoba ili ne. Za porast razine testosterona od prosječno osam posto, bilo je dovoljno samo pet minuta provedenih nasamo sa ženskom osobom. Bez obzira na to jesu li ženu poznavali od ranije ili ne, te bez obzira na to sviđa im li se ili ne, učinak je bio isti.

Odaje ih govor tijela

Ispitanici su mislili kako znanstvenici testiraju brzinu rješavanja sudoku križaljki, jer su muško-ženske parove postavili u sobe i dali im križaljke za rješavanje. Ali, koji bi muškarac mislio na brojeve, dok je pokraj njega žena - bilo kakva. Misli su im, pokazalo je istraživanje, očito odlutale u druge sfere "matematike".

Porast razine testosterona se manifestirao i na govor tijela studenata koji su sudjelovali u istraživanju. Riječ je o vidljivim promjenama poput podizanja ramena, izbacivanje grudnog koša, jače gestikulacije rukama pa čak i širenja nosnica. Takve reakcije su bile još očitije kod muškaraca koje su znanstvenici opisali kao "agresivne i dominantne tipove".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici navode i kako žene "osjećaju" porast razine testosterona kod muškaraca te kako ih to automatski privlači. "Riječ je o nagonu, primarna funkcija testosterona je privlačenje partnera", rekao je voditelj istraživanja Leander van der Meij.

Kako bi bili sigurni da se muškarci ipak nisu "napalili na križaljke", znanstvenici su u sobu zatvarali i muške parove. Kad bi dvojica muškaraca ostala sama u sobi, razina njihovih testosterona se nije nimalo promijenila. Je li među ispitanicima bilo gay muškaraca nije poznato.

Hormoni krivi za sve

Odvojeno istraživanje kojeg su nedavno proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Liverpoolu, pokazalo je kako promjena razine hormona kod žena, uzrokovana upotrebom kontracepcijskih pilula, uzrokuje promjenu njihove sklonosti prema određenim tipovima muškaraca.

Ustanovljeno je da žene koje koriste pilule preferiraju macho muškarce sa snažnim čeljustima i istaknutim jagodicama, dok žene koje ne koriste pilule preferiraju "osjećajne" muškarce bez primjetnih macho obilježja. Znanstvenici su upozorili na opasnost od toga da se, nakon prestanka uzimanja pilula, ponovno mogu promijeniti sklonosti - dosadašnji partner postaje "onaj s kojim više ni mrtva ne bi legla u krevet", a "rugoba iz susjedstva" se pretvara u "muškarca iz snova".

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara