Šeks i Bogović razgovarali o izgradnji crkve hrvatskih mučenika

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas gospićkosenjskog biskupa Milu Bogovića koji ga je izvijestio o pripremama za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.

Biskup Mile Bogović nakon sastanka izjavio je da je predsjednik Hrvatskog sabora sa zadovoljstvom prihvatio da, uz kardinala Josipa Bozanića, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK), bude supredsjedatelj Glavnog odbora za izgradnju crkve i memorijalnog centra na Udbini.

Zahvalivši predsjedniku Sabora što je prihvatio mjesto jednog od supredsjedatelja, biskup je dodao kako vjeruje da će se za ovog mandata Sabora izgraditi crkva na Udbini.

"Ova ideja, koja je potekla iz gospićko-senjske biskupije, prihvaćena je jednako u Hrvatskoj kao i u iseljeništvu, o čemu sam se uvjerio za posjeta našim iseljenicima u svijetu", izjavio je biskup Bogović.

Rekao je da se dovršava rad na dokumentaciji o kojoj će uskoro raspravljati glavni odbor, nakon čega će se raspisati natječaj za izgradnju crkve i memorijalnog centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izjavio je da je sa zadovoljstvom prihvatio da uz kardinala Bozanića bude supredsjedatelj glavnog odbora za provedbu toga značajnog projekta.

"Nastojat ću ubrzati pripreme, tako da se s izgradnjom crkve počne već u proljeće ove godine", rekao je Šeks, dodavši kako će u ime Sabora uputiti Vladi zahtjev da se zemljište, koje je država darovala Gospićko-senjskoj županiji za izgradnju crkve, stavi u ugovor o nekretninama između hrvatske države i Svete Stolice.

Dodao je da će se Hrvatski sabor angažirati i oko pronalaska dodatnih financijskih sredstava, a jedan od načina bit će i uvođenje doplatne poštanske marke za izgradnju crkve i memorijalnog centra hrvatskih mučenika na Udbini.

Sastanku je bio nazočan i potpredsjednik Hrvatskog sabora Darko Milinović i gospićko-senjski župan Milan Jurković.

Odbor za izgradnju Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, koja će se graditi pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Hrvatske biskupske konferencije, osnovan je 15. travnja u Gospiću, a 9. rujna 2003. proslavom 510. obljetnice Krbavske bitke, započela je akcija izgradnja te Crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara