Šeks i Žužul s kongresnicima i senatorima o ulasku RH u NATO

Šeks i Žužul s kongresnicima i senatorima o ulasku RH u NATO
PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul razgovarali su u utorak u Washingtonu s nizom američkih kongresnika i senatora o ulasku Hrvatske u NATO i u tim razgovorima, prema Žužulovoj ocjeni, naišli na razumijevanje za ambicije Hrvatske.

Žužul i Šeks susreli su se s kongresnikom Danom Rohrabacherom, kongresnikom Georgeom Radanovichem, senatorom Jonom Kylom i senatorom Richardom Lugarom, koji je i predsjednik senatskog Odbora za vanjskopolitičke odnose.

Oni su se susreli i s Danom Friedom, višim savjetnikom predsjednika Busha za Europu u Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Žužul je nakon razgovora rekao hrvatskim novinarima kako su ovi susreti bili u znaku nastojanja izgradnje čvrstih odnosa Kongresa i Hrvatskog sabora i u okviru toga posebice traženja potpore za ulazak Hrvatske u NATO.

"Mislim da smo naišli na dobro razumijevanje među našim sugovornicima," rekao je on govoreći o traženju potpore za ulazak Hrvatske u NATO.

On je dodao da s američke strane nije bilo nikakvih kritičnih tonova prema Hrvatskoj nego samo razgovor kako "na najbolji način možemo zajednički nastaviti u tome smjeru".

Žužul je rekao kako je u razgovorima bilo riječi o općim uvjetima koje Hrvatska kao i sve druge države treba ispuniti za prijam u NATO kao što su razvoj demokracije, civilna kontrola nad vojskom i tretiranje manjina.

On je dodao kao su u razgovorima bili prisutni i specifični uvjeti, ali manje nego u odnosima s Europskom unijom.

"Međutim, mislim da je bitno da su svi sugovornici mogli primijetiti odlučnost Hrvatske da ide u tom smjeru i našu odlučnost da tražimo potporu onda kada je zaslužujemo, a mi mislimo da je zaslužujemo,", naglasio je on.

U čast Šeksa i Žužula lobistička skupina Livingston Group priredila je prijam na kojem je bilo i nekoliko američkih kongresnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Doug Bereuter, predsjednik Pododbora za Europu Odbora za međunarodne odnose Zastupničkog doma američkog Kongresa i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a, rekao je novinarima kako Hrvatska dobro napreduje prema NATO-u.

"Hrvatska se kreće u pravom smjeru", rekao je Bereuter.

"Mislim da je prigoda za Hrvatsku ako nastavi napredovati da pristupi u sljedećem krugu proširenja", rekao je on odgovarajući na pitanje kada bi Hrvatska mogla pristupiti NATO-u. "Mislim da je to realna mogućnost. Bila bi jedan od vodećih kandidata...za sljedeći krug proširenja NATO-a".

On je kazao da je još prerano govoriti o potpori njegova Pododbora Hrvatskoj za prijam, i najavio da će kao predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a posjetiti Hrvatsku u narednih nekoliko mjeseci da bi procijenio kako Hrvatska napreduje u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

"Mi želimo ohrabriti Hrvatsku da nastavi svoj napredak u pluralizmu, demokraciji i posebice prema članstvu u NATO-u", kazao je on napominjući kako je pristup NATO-u postupan proces.

Kongresnica Janice Schakowsky iz Chicaga koji ima znatnu hrvatsku zajednicu rekla je kako će joj biti "zadovoljstvo pružiti potporu Hrvatskoj da postane dio NATO-a".

Bivši američki ministar trgovine Mickey Kantor rekao je kako je Hrvatska snažno podržavala Sjedinjene Države nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. u zajedničkoj borbi protiv terorizma u svijetu i kako očekuje snažnu potporu SAD-a Hrvatskoj u pristupu NATO-u.

Charles English, direktor Ureda za srednju i južnu Europu u State Departmentu koji je nadležan i za Hrvatsku, rekao je da SAD kao prijatelj Hrvatske želi pomoći Hrvatskoj kako bi mogla udovoljiti zahtjevima za članstvo u NATO-u kao i u Europskoj uniji.

"Želimo podržati ambicije Hrvatske. Činimo to znajući da Hrvatska treba još mnogo toga učiniti kako bi mogla ostvariti te ambicije", rekao je on.

On je kazao kako Hrvatska još treba učiniti neke stvari u rješavanju problema postkonfliktnog razdoblja i u suradnji s Haškim sudom.

"Ali mi smo uvjereni da će nova vlada premijera Sanadera imati političke volje da to učini i veselimo se suradnji s njom", rekao je English.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara