Šeks: Lokalni izbori u zakonskom roku, u svibnju iduće godine

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je danas kako je siguran da će se izbori za predstavnička tijela jedinica lokalne i područne samouprave održati u zakonom predviđenom roku, odnosno u svibnju iduće godine.

Objasnio je da bi prijevremeni izbori zahtijevali izmjenu zakona po kojoj bi se zbog posebnih razloga moglo ovlastiti Vladu da raspustiti predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave i raspiše prijevremene izbore.

Zamoljen da komentira izbore u Požegi, Šeks je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru rekao da je taj HDZ-ov rezultat uz malo odstupanje u skladu s parlamentarnim izbornim rezultatima, ali da je iznenađujuće što ostale stranke, osim SDP-a (koji je pobijedio) i HDZ-a (koji je drugi), nisu prešle izborni prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveća novost izbora u Požegi je bipolarnosti. Kada bi se to preslikalo na nacionalnu razinu i da su sada parlamentarni izbori vrlo je visok stupanj vjerojatnosti da neke od stranaka koje sada sudjeluju u parlamentarnom životu ne bi prošle izborni prag, rekao je Šeks i dodao da je HDZ u Požegi ostvario napredak jer je na lokalnim izborima 2001. imala pet vijećnika, a sada je dobila sedam.

Dodao je da je u Požegi na izbore izašlo oko 40 posto biračkog tijela, te da je 20 posto glasova pripalo strankama koje nisu prešle izborni prag.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara