Šeks: Luka Bebić je moj prijatelj, ali previše tolerantno je vodio sjednicu

Foto: Damjan Tadić / Cropix

"MOJA pozicija nije najvažnija stvar u državi trenutno, ima važnijih stvari o kojima treba raspravljati", rekao je Luka Bebić komentirajući saborsku svađu s Vladimirom Šeksom. Bebić je uvjeren da će svoj mandat odraditi do kraja i kaže da ne treba dramatizirati situaciju koja se dogodila. Također misli da nije pogriješio što nije žešće reagirao na Burićeve provokacije.

"Pokušavam držati sve konce u svojim rukama, ali to nije uvijek lako. Sabor ima 153 zastupnika koji su slobodni u kreiranju i izražavanju svojih mišljenja. Pokušavam se postaviti tako da svi imaju pravo govoriti, iako neke izjave mržnje i riječi koje ne pripadaju u Sabor ne bih dozvolio. Često je teško odrediti granicu do koje se može ići, ali ja nastojim da sve bude u skladu s poslovnikom i da se ne ograničavaju prava zastupnika jer oni su u Sabor i izabrani da govore", rekao je Bebić za HTV.

Kosor: Govor mržnje odmah treba sankcionirati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je u prošlosti bilo mnogo gorih situacija pa je tako podsjetio na još jedan ovotjedni Burićev incident - uručivanje uputnice za psihijatra Vladimiru Šeksu na sjednici kojom je upravo Šeks predsjedavao. "Svaki predsjedavajući sjednice ima neki svoj stil, ja nikad nisam prigovarao zbog reakcije onoga tko predsjeda Saborom. Važno je da sačuvamo demokratičnost", kaže Bebić, te dodaje kako pokušava što rjeđe pribjegavati mjeri oduzimanja riječi zastupniku.

Komentirajući sastanak vrha HDZ-a koji se dogodio iste večeri kad i njegov saborski obračun s Šeksom, Bebić je rekao da se radilo o sastanku užeg predsjedništva na kojem on nije ni trebao biti. Kaže da o svađi nije razgovarao s Jadrankom Kosor, ali da vjeruje kako i ona smatra da se nije radilo o posebno bitnom događaju. Kosor je večera ipak uputila kritiku Bebiću razgovarajući s novinarima u Saboru: "Naravno da ćemo razgovarati o tome. Na govor mržnje se mora reagirati odlučno i mora se reagirati odmah".

Šeks o svom "prijatelju" Bebiću

Incident je, na svečanosti koja se održala u Voćinu, svađu još jednom komentirao i Vladimir Šeks. Rekao je da je Luka Bebić njegov prijatelj, ali da sjednicu Sabora vodi previše tolerantno. "Dinko Burić pokušava biti egzekutor, on odmah optužuje i osuđuje Vladu i vrh HDZ-a. Takva verbalna agresija nezabilježena je u hrvatskoj parlamentarnoj praksi", rekao je Šeks.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara