Šeks: ne bojim se da će me Haag sumnjičiti za Osijek

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kazao je danas kako se ne boji da će ga Haški sud po zapovjednoj odgovornosti sumnjičiti za ubojstva civila u Osijeku 1991., ističući da kao predsjednik osječkoga Kriznog štaba nije imao nadležnost nad vojnim, policijskim ni postrojbama Sekretarijata narodne obrane. L

Da se slučajem ubojstava civila srpske nacionalnosti u Osijeku bavi Haški sud potvrdila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, koja je, na konferenciji za novinare, kazala kako Haag "taj predmet ima kod sebe".

Šeksa su novinari, nakon prisege novih članova DSV-a u Saboru, upitali boji li se da bi ga se za osječki slučaj moglo teretiti po zapovjednoj odgovornosti.

Šeks je odbacio takvu mogućnost, pojašnjavajući da je njegova uloga u Osijeku 1991. bila isključivo uspostava civilne vlasti, a da u djelokrugu regionalnoga Kriznog štaba, kojem je bio na čelu, nije bila ni vojska ni policija.

Te su postrojbe, ističe, bile u nadležnosti ministarstava obrane i unutarnjih poslova.

"Regionalni krizni štab imao je sasvim druge zadaće i nikakva objektivna niti zapovjedna odgovornost predsjednika ni bilo kojeg člana Kriznog štaba ne može biti instalirana za ekscesne pojave ili zločine koji su počinjeni u to vrijeme. Prema tome nemam nikakvih razloga bojati se haških istražitelja niti bilo kojeg drugog pravosudnog tijela", kazao je Šeks.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da je u Osijeku u to vrijeme vladao kaos, u kojem su djelovali pojedinci i skupine nad kojima nitko nije imao kontrolu.

Na pitanje je li znao za te zločine, Šeks je odgovorio niječno, te ponovio kako su priče o likvidacijama počele kolati tek u studenom i prosincu 1991., kad on više nije bio u Osijeku.

Naglasio je da istragu protiv Branimira Glavaša Državno odvjetništvo vodi samostalno i neovisno, te odbacio Glavaševe tvrdnje da je riječ o politički montiranom procesu.

"Ni predsjednik Vlade, ni Predsjednik Republike, ni Hrvatski sabor nemaju nikakve veze s pokretanjem ovog postupka, koji istina, koincidira s jednim političkim srazom i obračunom koji je nametnuo Branimir Glavaš. No, nema nikakve uzročno posljedične veze da bi se radilo o nekom montiranom naručenom pokušaju političkog obračuna", rekao je Šeks.

(Hina) xmvr/xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara