Šeks: Parlamentarnim ću klubovima predložiti dogovor o racionalnijim i ekonomičnijim saborskim sjednicama

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks na današnjoj je konferenciji za novinare još jednom obrazložio izjave o radu Sabora koje je dao u prošlotjednoj emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga", ističući kako "ne namjerava nikom ništa zabranjivati" i najavivši da će parlamentarnim klubovima predložiti dogovor o racionalnijim i ekonomičnijim saborskim sjednicama.

Osvrćući se na komentare o presporom sazivanju saborskih sjednica, Šeks je upozorio da je ovaj saziv Sabora, od svog konstituiranja 22. prosinca prošle godine, održao tri sjednice, na kojima je doneseno 11 zakona i 17 odluka, a četiri su zakonska prijedloga raspravljena u prvom čitanju.

Podsjetio je da je prošli saziv Sabora u istom razdoblju, od prvih 60 dana mandata, održao dvije sjednice, na kojima je raspravio 30 točaka, dvije manje nego Sabor u ovom mandatu.

Istaknuo je kako je pozornost Vlade, u prvim danima mandata, bila usmjerena na donošenje prijedloga državnog proračuna i zakona o izvršenju proračuna, zbog čega su, kaže, vladini prijedlozi u saborsku proceduru stizali sporijim tempom.

Iz oporbe je u proceduru upućeno pet zakonskih prijedloga, no oni su došli prekasno da bi ih se uvrstilo u dnevni red treće (zadnje) saborske sjednice, kazao je Šeks, ističući da je posebnu plenarnu sjednicu nemoguće sazvati na temelju pet zakona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da, u emisiji Hrvatskog radija, Sabor nije nazvao brbljaonicom, kako je to u javnosti protumačeno, nego da je kazao kako "su zanimljivi oni koji prigovaraju i koji bi željeli da se Sabor pretvori u brbljaonicu".

Namjera mu je, kaže bila, u skladu s ovlastima predsjednika Hrvatskog sabora, poraditi na tome da se u javnosti stvori bolja slika o Saboru, te inzistirati na "ekonomičnijim i racionalnijim" sjednicama.

Podsjetio je da je prošli saziv Sabora najveću kritiku trpio upravo zbog dugotrajnih političkih rasprava i "eskapada pojedinih zastupnika, koje su bacale ružnu sliku na rad Sabora".

Naglasio je da ne želi onemogućiti rad oporbe, ali da će od zastupnika tražiti da se klone bespotrebnog ponavljanja, koje poskupljuje rad Sabora.

Naveo je i podatak da dvotjedna saborska sjednica košta oko 600.000, a uz dnevnice, troškove prijevoza i stanovanja, dostigne i cijenu od milijun kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara