Šeks primio predsjednika austrijskog parlamenta

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u srijedu predsjednika Nacionalnog vijeća Republike Austrije Andreasa Khola s kojim je razgovarao o intenziviranju odnosa između dvaju parlamenata i o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

Khol, koji boravi u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj na poziv predsjednika Sabora, izjavio je novinarima nakon susreta da su politički odnosi između RH i Austrije izvrsni, jako intenzivni te da se odvijaju u prijateljskom duhu.

Također je primijetio da je postignut očit napredak na području razvoja hrvatskog gospodarstva.

Što se tiče pridruživanja Hrvatske EU-u, "Austrija od srca podupire članstvo Hrvatske u Europskoj uniji", istaknuo je.

Dodao je kako Austrija vjeruje da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Austrija je jedna od članica radne skupne EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom koja će, kako je rekao, uskoro započeti s radom.

"Zajedno ćemo poduzeti sve napore kako bi pregovori (Hrvatske) s Europskom unijom počeli još u lipnju ove godine", rekao je.

Khol je pozvao Šeksa na sastanak predsjednika parlamenata Austrije, Češke, Mađarske, Slovenije, Poljske i Njemačke koji će se održati u lipnju na Bledu, a uputio mu je i poziv da dođe u Beč u listopadu kada će se također održati sastanak u okviru ovog regionalnog partnerstva na razini parlamenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šeks je izjavio da posjet predsjednika Khola i izaslanstva austrijskog parlamenta Hrvatskoj predstavlja "daljnji doprinos razvijanju i unapređenju izvrsnih političkih, prijateljskih, gospodarskih i kulturnih veza između Hrvatske i Austrije".

Sa zadovoljstvom je prihvatio Kholovu inicijativu da se intenzivira međuparlamentarna suradnja kao i pozive na regionalni forum predsjednika parlamenata zemalja EU-a na Bledu i sastanak u Beču.

Odnosi između Hrvatske i Austrije tradicionalno su dobri i prijateljski, o čemu svjedoči, između ostalog, učestalost susreta na najvišoj razini te čvrsta potpora koju Austrija pruža Hrvatskoj još od prvog dana njezina osamostaljenja, kao i sada u procesu ostvarivanja punopravnog članstva u Europskoj uniji.

Republika Hrvatska i Republika Austrija ujedno dobro i tijesno surađuju u brojnim regionalnim inicijativama kao što su Radna zajednica Alpe-Jadran, Proces suradnje u Podunavlju, Dunavska komisija, Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav i dr.

Khol sudjeluje i u radu Crans Montana Foruma, koji se održava u Zagrebu od 13. do 15. travnja pod nazivom "Europske perpektive i regionalna suradnja". Na Crans Montana Forumu sudjelovat će predstavnici gospodarskog i političkog života zemalja Europske unije i jugoistoka Europe, te niza arapskih, afričkih i drugih zemalja, u cilju razmjene mišljenja o širenju EU-a, gospodarstvu, regionalnoj suradnji i stabilnosti te promicanju demokracije.

Austrijsko izaslanstvo na čelu s predsjednikom Kholom primili su u srijedu premijer Ivo Sanader i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković, a poslijepodne će se sastati s Miloradom Pupovcom, predsjednikom saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

(Hina) xkga ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara