ŠEKS PROTJERANIM HRVATIMA IZ SRIJEMA, BAČKE I BANATA OBEĆAO DA ĆE SE RIJEŠITI PROBLEM NJIHOVIH MIROVINA

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks danas je protjeranim Hrvatima iz Srijema, Bačke i Banata obećao da će se riješiti njihov najveći problem problem mirovina, koje su nakon stupanja na snagu Ugovora o socijalnom osiguranju Hrvatske i Srbije i Crne Gore niske ili se uopće ne isplaćuju. L

Šeks je to obećao na izbornoj skupštini Udruge protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, koja se danas održala u Zagrebu.

Po podacima te udruge, oko 1000 umirovljenika koji su mirovinu ostvarili u SiCG, od svibnja prošle godine, to jest od početka primjene tog ugovora do danas, još nisu dobili ni kune mirovine, a 3500 umirovljenika dobilo je dvostruko manju mirovinu od one koju su primali od Hrvatske do početka primjene tog ugovora.

"Obvezujem se u ime Hrvatskog sabora da ću dati svoj doprinos da se problemi protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata brže rješavaju, posebno problemi mirovina, ali i specifične potrebe koje Udruga ima", rekao je Šeks. Najavio je da će nacrt prijedloga zakona, kojim bi se problem mirovina protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata trebao riješiti, uskoro poslati Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata i Društvo vojvođanskih i podunavskih Hrvata na izbornoj su skupštini potpisivali peticiju kojom od Vlade i Sabora zahtijevaju da Hrvatska otkaže Ugovor sa SiCG o socijalnom osiguranju iz 2003. jer SiCG ne ispunjava odredbe Ugovora i zato što je on "na prosjački štap" doveo 4500 umirovljenika koji su mirovinu ostvarili u SiCG. Traže i da se ti umirovljenici ponovno vrate u mirovinski sustav Republike Hrvatske. Ako Hrvatska pravno ne može otkazati taj ugovor, od nje traže da po reciprocitetu osigura dosljedno ispunjavanje obveza SiCG, te da izmjenom Zakona o pravu na dodatak uz mirovinu osigura isplatu dodataka na mirovinu koje ti umirovljenici primaju iz SiCG do iznosa koji su primali u Hrvatskoj do primjene tog ugovora.

Udruga protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata ponovno je za predsjednika izabrala Matu Jurića. On je rekao kako Udruga nije zadovoljna ni novčanom potporom od države te je izrazio nadu da će nova Vlada imati više sluha za njihove probleme.

Udruga je poduprla poziv na povratak predsjednika Skupštine Vojvodine Nenada Čanka, ali smatra da "još nije vrijeme za povratak u SiCG".

(Hina) xbma yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara