Šeks u dvodnevnom posjetu Luxembourgu

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks boravit će u ponedjeljak i utorak, na poziv predsjednika parlamenta Velikog Vojvodstva Luxembourga Luciena Weilera, u prvom službenom posjetu Luxembourgu, priopćila je u subotu Služba za odnose s javnošću Ureda predsjednika Sabora.

Predsjednika Sabora će u ponedjeljak u audijenciju primiti Veliki Vojvoda Henri dok se u utorak Vladimir Šeks sastaje s predsjednikom parlamenta Lucienom Weilerom i s predsjednikom vlade i ministrom financija Velikog Vojvodstva Luxembourga Jean-Claudeom Junckerom, dodaje se u priopćenju.

Prvi službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Luxembourgu omogućit će neposredno upoznavanje vodećih luksemburških dužnosnika s napretkom koji je Hrvatska postigla u ispunjavanju političkih kriterija za ulazak u EU, posebice u pogledu suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), povratka izbjeglica i povratka njihove imovine te regionalne suradnje. Predsjednik Sabora će luksemburške sugovornike, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom, izvijestiti o dosadašnjem tijeku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s europskim te posebice o reformi pravosuđa i državne uprave.

Nacionalni odbor Hrvatskog sabora za nadzor i praćenje tijeka pregovora s EU i njegova uloga predpristupnim pregovorima bit će također jedna od važnih tema razgovora s dužnosnicima Velikog Vojvodstva Luxembourga, jednog od osnivača Europske unije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema priopćenju, na sastanku s predsjednikom luksemburškog parlamenta bit će prisutni i potpredsjednici parlamenta, predsjednici luksemburških političkih stranaka te odbora za vanjske poslove, EU, obranu i useljeništvo.

U prvom službenom posjetu Luxembourgu predsjednik Sabora Vladimir Šeks predvodi izaslanstvo u kojem će biti potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, potpredsjednice Vesna Pusić i Đurđa Adlešić te predsjednik Odbora za vanjsku politiku Goran Jandroković i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica.

(Hina) xpp/xvk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara