Semeljci: Natjecanje u pečenju domaće šljivovače

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek i Udruga proizvođača prirodne domaće šljivovače "Slavonka" iz Osijeka te općina Semeljci danas su u Semeljcima pokraj Đakova dodijelili priznanja sudionicima IV. regionalnog edukacijskog natjecanja u kvaliteti domaće prirodne rakije šljivovače.

Na natjecanje je pristiglo 107 uzoraka rakije šljivovače iz cijele Slavonije, od Novske do Iloka.

Tri ocjenjivačka odbora, kojima je predsjedao mr. Stjepan Galović, predsjednik udruge "Slavonka", tri je rakije nagradio šampionskim titulama, 27 uzoraka nagrađeno je zlatnim odličjem, dok su ostalima pripale srebrne i brončane medalje te diplome.

Među trima šampionima, prvo mjesto odnijela je rakija šljivovača Ivana Tomašića iz Jazavice pokraj Novske, drugoplasirani je Stipa Velikanović iz Trnjana pokraj Slavonskoga Broda, dok je treće mjesto osvojio Stanko Šarčević iz Bošnjaka pokraj Županje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svečanosti dodjele priznanja nazočan je bio, uz ostale, i pomoćnik ministra poljoprivrede Srećko Selanac, koji je istaknuo nastojanja Ministarstva poljoprivrede u očuvanju rakije šljivovače, kao dijela tradicije, ali i prepoznatljivog proizvoda Slavonije.

"Šljivovača, vino, med i kulen ključni su slavonski proizvodi s kojima Hrvatska na integriranom europskom tržištu ima što reći", rekao je predsjednik HGK-ŽK Osijek Zoran Kovačević. Najavio je da će iduće godinu u to natjecanje biti uključeni i proizvođači drugih vrsta rakija.

Svečanost je upotpunjena i prikazom pečenja šljivovače, degustacijom rakije i folklornim programom.

(Hina) xsžup ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara