Seminar o ocjenjivanju učinkovitosti obrazovnoga sustava

DVODNEVNI stručnoznanstveni skup na kojem će europski stručnjaci predstaviti projekt ocjenjivanja učinkovitosti hrvatskoga obrazovnog sustava počet će sutra u Zagrebu.

To je rečeno novinarima danas u Ministarstvu prosvjete i športa te naglašeno da se Hrvatska mora do ljeta odlučiti hoće li prihvatiti projekti "PISA", vrijedan 200-300 tisuća dolara i u koji valja uključiti veliki broj stručnjaka.

Pomoćnik je ministra Ratimir Kvaternik izjavio da je svrha projekta, koji bi se primjenjivao od 2006., svake tri godine, ustanoviti objektivno znanje učenika, pratiti obrazovni sustav i izraditi "alat" za njegovo uspoređivanje s međunarodnim okružjem i približavanje zemljama zapadnog kruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kvaternik ne zna kakve bi rezultate mogla očekivati Hrvatska, buduću da naši učenici na međunarodnim olimpijadama postižu izvrsne rezultate, a gospodarstvo i fakulteti se na njih žale.

"Ne bi smjeli biti previše optimistični", suzdržano je odgovorio Kvaternik.

Samo ocjenjivanje traje godinu dana i za to vrijeme bi se ispitala literarna, matematička i prirodnoznanstvena znanja 4-10 tisuća petnaestogodišnjaka iz svih županija i socijalnih kategorija.

Projekt zasad primjenjuju 32 europske zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara