Seminar za suce i državne odvjetnike "Trgovina ljudima"

Edukativni seminar za suce i državne odvjetnike "Trgovina ljudima" održava se od 25. do 27. rujna u Zagrebu sa svrhom njihova stručnog usavršavanja kako bi se, uz odgovarajuću promjenu kaznenog zakonodavstva pravodbno preveniralo i procesuiralo to kazneno djelo te podigla razine svijesti o tom problemu.

Posljednjih je godina prisutan stalan porast trgovine ljudima u, kroz i iz Jugoistočne Europe (posljednjih deset godina i stotinu tisuća) i predstavlja velik problem s aspekta ljudskih prava i poseban je izazov za provedbu zakona i pravosuđe.

U sklopu seminara prikazan je dokumentarni film "Ropkinje 21. stoljeća" koji govori o fenomenu trgovine ljudima u Hrvatskoj i regiji. Neke od ruta trgovine ljudima tzv. "traffickinga" vode upravo preko Hrvatske. Najugroženija skupina su mlađe ženske osobe koje privučene obećanjima o lakoj i brzoj zaradi lakovjerno pristaju na poslovne aranžmane u drugim, uglavnom zapadnoeuropskim zemljama, gdje im se oduzimaju dokumenti i prisiljava ih se na prostituciju. Također su ugrožena i djeca.

Najveći broj žrtava potječe iz Ukrajine, Moldavije i Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Republici Hrvatskoj situacija još nije alarmantna, ali treba raditi na prevenciji,kazala je tajnica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovine ljudima i pravna savjetnica u hrvatskoj Vladi Ivana Werft. Dodala je da je izmjenama Kaznenog zakona (članak 175.) trgovinu ljudima radi uspostave ropstva ili sličnog odnosa, prisilnog rada ili služenja seksualnog iskorištavanja, odnosno presađivanja dijelova ljudskog tijela utvrđeno kao kazneno djelo. Za ta kaznena djela propisana je zatvorska kaznu u trajanju od jedne do deset godina. Werft je naglasila značaj informiranja javnosti i edukacije najugroženijih skupina, a organizirani su i seminari za policajce, carinike i službenike u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kako bi se na vrijeme otkrili i procesuirali počinitelji tog kaznenog djela. Hrvatsku na takvo djelovanje obavezuje i Konvencija o suzbijanju transnacionalnog kriminala i Konvencija o sprječavanju trgovine ljudima.

Werft je također kazala da Hrvatska ima sklonište za žrtve trgovine ljudima i tri prihvatna centra u kojima im se pruža psihosocijalna, medicinska i pravna pomoć.

Program za organizaciju nastave iz suzbijanja trgovine ljudima ima za cilj ustrojiti trajnu nastavu u 13 zemalja ugovornica Jugoistočne Europe. Edukacija je dio sveobuhvatnog programa i provodi se u okviru Pakta o stabilnosti kazala je tajnica Državnog odvjetništva RH Diana Remenarić.

Seminar je organizirao Centar za stručno usavršavanje sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara