Senator Edward Kennedy ima tumor na mozgu

AMERIČKI senator Edward M. Kennedy ima maligni tumor na mozgu, priopćio je liječnički tim koji Kennedyja tretira u bolnici u Massachusettsu.

Senator je hospitaliziran u subotu ujutro nakon pretrpljenog napadaja u njegovom domu u Hyannis Portu u Massachusettsu.

Preliminarni rezultati biopsije mozga ukazuju da je napadaj uzrokovao maligni tumor, navodi se u izjavi liječničkog tima u kojoj također stoji kako uobičajeni postupak liječenja uključuje različite oblike radijacije i kemoterapije.

Nakon tragičnih smrti postao patrijarh dinastije Kennedy

Edward Moore "Ted" Kennedy se rodio 22. veljače 1932. godine kao najmlađe od devetoro djece Josepha P. Kennedyja Starijeg i Rose Fitzgerald, odnosno kao član obitelji koja se smatra najpoznatijom političkom dinastijom u SAD.

Njegova starija braća su tako postala jedne od najpoznatijih ikona 20. stoljeća, a dan-danas uživaju reputaciju heroja i mučenika, pogotovo kada je riječ o liberalnom i lijevo orijentiranom dijelu američke javnosti. John Fitzgerald Kennedy je 1960. godine izabran za predsjednika, a 1963. godine ubijen u Dallasu, što se smatralo najtraumatičnijim događajem u bližoj američkoj povijesti. Njegov mlađi brat, senator Robert Francis "Bobby" Kennedy se 1968. godine natjecao za američku predsjedničku nominaciju kada je i sam pao kao žrtva atentata.

Ted je također krenuo njihovim stopama te je 1962. godine, ispunivši ustavne odredbe o minimalnoj dobi od 30 godina, glatko izabran za demokratskog senatora. U Senatu je ostao do današnjeg, jer je glatko izabran za čak sedam šestogodišnjih mandata. Iza Roberta Byrda iz Zapadne Virginije je najstariji i najdugovječniji član američkog Senata.

Ted se nakon tragične smrti braće pretvorio u patrijarha dinastije, ali i nastavljače njihove političke tradicije. Planove da i sam zasjedne u Bijelu kuću mu je godine 1969. uništio još uvijek potpuno nerazjašnjena automobilska nesreća u Chappaquidicku u kojoj se utopila Mary Jane Kopechne. Kennedy se izvukao iz tonućeg automobila, ali mu je trebalo dan da prijavi nesreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog tih je kontroverzi, kao i bojazni pristaša da bi i sam postao meta atentatora, Kennedy odustao od planova da se 1972. i 1976. godine natječe za predsjednika. Međutim, godine 1980. je enormna nepopularnost tadašnjeg predsjednika Cartera uvjerila Kennedyja da konačno pokuša osvojiti Bijelu kuću. Iako je pobijedio na preliminarnim izborima u nizu država, Kennedy je ipak morao odustati od stranačke nominacije, a Carter je na kraju poražen od Ronalada Reagana.

Vođa lijevog krila američkih Demokrata

Senator Kennedy se zbog zalaganja za pobačaj, prava ilegalnih imigranata, zabranu posjedovanja oružja, alternativne izvore energije, povlačenje Britanaca iz Sjeverne Irske, homoseksualne brakove i porast minimalne plaće smatra neslužbenim vođom lijevog krila američke Demokratske stranke.

Kritičari mu, međutim, često predbacuju da kao predstavnik liberalnog Sjeveroistoka ima elitistički odnos prema politički umjerenijim biračima u centru SAD, te upozoravaju kako su mnogi od kandidata koje je podržavao neslavno završavali na izborima, uključujući njegovog prijatelja i kolegu Johna Kerryja 2004. godine.

Ted Kennedy u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke podržava Baracka Obamu. S druge strane, Obama je usprkos te podrške izgubio od Hillary Clinton na preliminarnim izborima u Massachusettsu.

Ted Kennedy se ženio dva puta. Prva supruga mu je bila Joan Bennet Kennedy, s kojom ima troje djece - Karu Alen, Patricka Moorea Juniora te Patricka Josepha, koji je zastupnik američkog Kongresa. Taj je brak završio razvodom 1982. godine. Njegova druga supruga je vašingtonska odvjetnica Victoria Reggie.

I.K./D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara