Senator Edwards najavio kandidaturu za predsjedničke izbore

DEMOKRATSKI senator John Edwards najavio je u četvrtak da će zatražiti od svoje stranke nominaciju za američke predsjedničke izbore 2004.

Edwards je na televiziji NBC rekao da je formirao odbor za kampanju što mu dopušta da prikuplja novac za kasniju predsjedničku utrku.

Edwards je novajlija u visokoj američkoj politici. Ovaj 49-godišnji južnjak iz Sjeverne Caroline izabran je po prvi put u američki Senat 1998.

Sin tekstilnog radnika sam je zaradio milijune kao procesni odvjetnik. U suđenjima protiv velikih tvrtki za osobne povrede u svom Raleighu, Edwards je na odštetama zaradio 14 milijuna dolara.

Upitan zašto bi Amerikanci trebali glasovati za njega Edwards je rekao: ´Zato što ću predstavljati obične ljude u Ovalnom uredu.´

Osim Edwardsa mogući su predsjednički kandidati demokratske stranke i Howard Dean, guverner Vermonta, senator John Kerry iz Massachusettsa, senator Joe Liberman iz Connecticuta te kongresnik Richard Gephardt iz Missourija i senator Tom Daschle iz Južne Dakote.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve te najave kandidatura za predsjednika došle su nakon što je prošloga mjeseca Al Gore rekao da se ne namjerava kandidirati na narednim predsjedničkim izborima. Gore je u krajnje neizvjesnoj utrci za dlaku izgubio izbore 2000. od sadašnjeg predsjednika Georgea, W. Busha.

Edwards, 49-godišnjak iz Sjeverne Caroline, prethodno je bio u igri za potpredsjedničkog kandidata uz Ala Gorea na izborima 2000.-te ali je na kraju to mjesto zauzeo Lieberman.

Analitičari drže da on ima potrebne kvalitete da dobije ono što je Gore izgubio na prethodnim izborima, jug Sjedinjenih Država. Kao pravi južnjak on bi mogao dobiti daleko više glasova u državama poput Sjeverne Caroline, Georgije, Kentuckyja i Floride.

Njegova svježina na američkoj političkoj sceni koja mu može donijeti izvjesne prednosti kod dijela birača s druge strane može biti i prepreka kod većine koji u strahu od terorizma i nesigurnosti žele iskusnijeg i dokazanog čovjeka na mjestu predsjednika.

S iznimno visokom razinom popularnosti i povjerenja koje trenutno uživa predsjednik George W. Bush anlitičari sumnjaju da bilo koji protivnički kandidat na narednim izborima ima izgleda za ravnopravnu borbu. Predsjednik kakvoga Amerikanci žele već sjedi u Ovalnom uredu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara