Seoul izvijestio o novoj nuklearnoj aktivnosti Sjeverne Koreje

Seoul izvijestio o novoj nuklearnoj aktivnosti Sjeverne Koreje
JUŽNA KOREJA provjerava nepotvrđena izvješća o novoj aktivnosti koja je ovoga mjeseca uočena u sjevernokorejskom nuklearnom centru u Yongbyonu, izjavio je u četvrtak južnokorejski ministar ujedninjenja Jeong Sehyun.

Citirajući američke i južnokorejske dužnosnike, seoulski list "JoongAng Ilbo" piše da je jedan američki špijunski satelit otkrio dim koji izlazi iz parnog kotla nuklearnog laboratorija u Yangbyomu. Dim je zabilježen tijekom četiri dana u prosincu.

U centru Yongbyom, smještenom 90 km sjeverno od Pjongjanga, nalazi se nuklearni reaktor i pogon za preradu plutonija, koji su u središtu jednogodišnje krize vezane uz tajni sjevernokorejski program izrade nuklearnog oružja.

"Pokušavamo potvrditi te aktivnosti, no u ovoj fazi još ne možemo objaviti konačne nalaze", rekao je ministar Jeong na konferenciji za novinare u Seoulu.

Glasnogovornik State Departmenta Steve Pike rekao je da nema saznanja o novim aktivnostima u Yongbyomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najnovije izviješće dolazi u trenutku kada SAD, Rusija, Kina, Japan i Južna Koreja nastoje dogovoriti drugi krug pregovora s režimom u Pjongjangu, nakon što je prvi kolovoški krug pregovora u Pekingu završen bez rezultata.

(Hina) dhZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara