Separatistička pobuna na Havajima

SKUPINA havajskih separatista je danas okupirala staru kraljevsku palaču Ioalani u Honolulu, proglasivši se kraljevskom vladom nezavisnom od SAD.

Mahealani Kahau, vođa havajske rojalističke grupe,  je okupljenim novinarima rekao kako je njihovo djelo "došlo od većeg kraljevstva od njihovog" te da će u palači ostati "danas i svaki dan kako bi preuzeli svoju dužnost".

Havajski separatizam je jedan od rijetkih takvih pokreta u svijetu koji ima i rojalistička obilježja, što je posljedica okolnosti pod kojima je to otočje došlo pod vlast SAD. Havaje su SAD formalno anektirale 1898. godine, ali su vlast neformalno preuzele kada je 1893. godine državnim udarom svrgnuta havajska ustavna monarhija na čelu s kraljicom Lili'uokalani te formirana marionetska republika na čijem su čelu bili bogati američki doseljenici.

Jedan od glavnih arhitekata puča je bio američki veleposlanik John L. Stevens, a pučistima su vojnu podršku pružili američki ratni brodovi. Povod za puč je bila namjera kraljice Lilu'olakani da donese novi demokratski ustav koji bi siromašnim havajskim domorocima dao pravo glasa, a što bogati američki doseljenici nisu htjeli dozvoliti.

Sljedećih šest desetljeća Havaji su bili američki prekomorski teritorij, a status savezne države su dobili 1959. godine.

Separatistički pokret na Havajima je, pak, ojačao na 100. obljetnicu rušenja monarhije, kada je među mnogim Havajcima ojačala nacionalna svijest, odnosno spoznaja da su svoju suverenu i nezavisnu državu izgubili na nasilan i protuustavan način. Među separatističkim organizacijama se najviše ističu Ka Lahui i Nacija Havaji, a neke od njih su već započele s aktivnostima stvaranja paralelne vlasti na Havaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od argumenata havajskog separatizma je priznao čak i američki politički establishment, te je 1993. godine Kongres rezolucijom uputio službenu ispriku Havajima zbog načina na koji su postali dio SAD. Ovih dana Daniel Akaka, demokratski senator s Havaja, lobira da havajski domoroci dobiju "suvereni" status sličan statusu koji uživaju pojedina indijanska plemena u američkim rezervatima.

Palača Ioalani, gdje je kraljica dugo vremena živjela u kućnom pritvoru, danas je muzej. Njegova su vrata zbog upada separatista bila zatvorena.

Rojalistički prosvjednici nisu počinili dosada nikakav čin nasilja, ali je uprava muzej zatvorila radi sigurnosti posjetitelja.

Policija Honolulua trenutno pregovara s prosvjednicima.

D.A.
.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara