Serge Brammertz: U Srbiji postoji veća politička volja za uhićenje Ratka Mladića

Serge Brammertz: U Srbiji postoji veća politička volja za uhićenje Ratka Mladića

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

GLAVNI haški tužitelj Serge Brammertz izjavio je kako nema razloga ne vjerovati da se ratni zločinac Ratko Mladić, koji je godinama u bijegu pred Haškim sudom, krije u Srbiji, no ocijenio je kako sada postoji veća politička volja da se on uhiti i preda haškim tužiteljima.

"Danas možda imamo manje informacija o točnim mjestima (na kojima Mladić boravi), ali istovremeno i veću političku volju da se taj problem riješi" izjavio je Brammertz nizozemskom dnevnom listu Volkskrant, a prenosi beogradska agencija Beta.

Glavni haški tužitelj je upozorio kako ne može reći je li uhićenje Ratka Mladića "pitanje tjedana ili mjeseci", ali je dodao kako nema ni najmanjeg razloga misliti da se on ne krije u Srbiji.

On je potvrdio kako se sada "točno zna gdje je Mladić bio prije tri ili četiri godine", te da su tada propuštene brojne prilike za njegovo uhićenje jer, kako je objasnio "tada nije bilo političke volje da se to učini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić je isto toliki profesionalac kao i oni koji ga gone

Brammertz je podsjetio kako su od dolaska na vlast predsjednika Srbije Borisa Tadića u tajnim službama angažirani novi ljudi, no dodao je i kako je i Ratko Mladić "isto toliki profesionalac kao i oni koji ga gone", te da svakako treba računati sa činjenicom da on nije sam.

"Mladić je general, on zna kako funkcioniraju obavještajne službe i tako se i ponaša" naglasio je.

Mladić, koji je optužen za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid tijekom rata u Bosni, i Goran Hadžić, koji se tereti za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, posljednji su haški bjegunci.

Slično kao i u slučaju Hrvatske, od Brammertzovog izvještaja pred Vijećem sigurnosti UN-a ovisit će put Srbije prema europskim integracijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara