Šerić: Blaškića se tretira kao sveca, a ostale kao monstrume

Šerić: Blaškića se tretira kao sveca, a ostale kao monstrume
BRANKO ŠERIĆ, branitelj haškog osuđenika Vinka Martinovića Štele, izjavio je u četvrtak da se hrvatska Vlada i mediji prema optuženom generalu Tihomiru Blaškiću odnose kao prema svecu, a prema ostalim optuženicima kao ratnim zločincima.

"Jednog se zatvorenika želi prikazati žrtvenim janjetom i svecem, a ostale ratnim zločincima i monstrumima", rekao je Šerić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Upitan na koga konkretno misli, odgovorio je: "U pitanju je general Blaškić", a kao diskriminirane je naveo svoga branjenika, Darija Kordića i Mladena Naletilića Tutu.

Po njegovim riječima, Blaškiću su omogućene redovite obiteljske posjete, dok ostali zatvorenici ne vide obitelji i po šest mjeseci.

Diskriminacija se odnosi i na obrane, pa su tako Blaškićevi odvjetnici dobili sve tražene dokumente, dok je ostalima takav zahtjev odbijen bez obrazloženja, rekao je Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik Vinka Martinovića osporavao je vjerodostojnost tzv. predsjedničkih transkripata iz Ureda bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji terete njegova klijenta za ratne zločine, a Hrvatsku za umiješanost u sukob u BiH.

Smatrajući da bez odgovarajućih audio snimaka ti transkripti nisu valjani dokaz, Šerić je, pozivajući se na sudsku praksu drugih zemalja, rekao da oni koji njima raspolažu čine kazneno djelo.

On je ustvrdio da postoje svjedoci koji mogu osporiti pojedine dijelove transkripata, te je dodao da se nada kako će to i učiniti u drugostupanjskom sudskom postupku.

"Kome u Hrvatskoj služi inzistiranje na transkriptima, reći ću imenom i prezimenom nakon pravomoćnosti presude", najavio je Šerić.

Rekao je samo to da bi transkripti u skorašnji predizbornoj kampanji mogli poslužiti za obračune s pripadnicima bivše vlasti, od kojih bi se neki, rekao je Šerić, zbog navoda u transkriptima i sami mogli naći pred Haškim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara