Šešelj: Nema potrebe ograničavati upis na studij

NE VIDIM potrebu ograničavanja upisa na studij, tim više što je broj visokoobrazovanih ljudi vrlo nizak, izjavio je Zlatko Šešelj, ravnatelj zagrebačke Privatne klasične gimnazije.

U razgovoru za najnoviji broj "Vijenca", novina Matice hrvatske za književnost, umjetnost i znanost, Šešelj podsjeća na posljednji popis stanovništva koji je pokazao da je svega pet posto građana Hrvatske visokoobrazovano.

"S tako niskom obrazovnom strukturom mi nemamo perspektivu", izjavio je, dodajući kako treba ukinuti "numerus clausus" i obvezati sveučilište da na prvoj godini studija budu doista uvodni predmeti, koji će otkriti ljude nadarene za određeni studijski smjer.

"Ja inače ne odobravam numerus clausus, cijelo destljeće, jer u krajnjoj liniji to stvara samo zbrku, a na koncu se cijela generacija ionako upiše, nešto uz plaćanje, nešto uz mito, nešto uz povišenje upisnih kvota. Zapravo je na kraju vuk pojeo magare, a nastala je silna zbrka, veliki stresovi, užasni problemi roditeljima, na kraju i finacijski trošak, a rezultat je nikakav", izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šešelj podsjeća kako bolonjska deklaracija ide u smjeru da dodiplomski studij ne bude više tako ekskluzivan, tj. da prve tri gudine ne budu tako ekskluzivne kao što su to do sada, a da zapravo one druge dvije godine, kada dolazi do "ostručnjavanja", budu doista ekskluzivne.

Napominje kako se danas neuspjeh studiranja uglavnom svodi na neuspjeh studenata i uopće zanemarujemo činjenicu da je neuspjeh učenja barem pedeset posto neuspjeh njihovih nastavnika.

"Posao je profesora da nauči svakog studenta, oni moraju naći način kako to učiniti, ne da budu selektori, nego da budu učitelji", smatra Šešelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara