Šešelj: Strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari naredio je general Vasiljević

"GENERAL Aleksandar Vasiljević naredio je strijeljanje 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari, a to sam spreman i dokazati", istaknuo je danas u svojoj obrani Vojislav Šešelj pred haškim sudom kada je unakrsno ispitivao svjedoka optužbe Emila Čakalića koji je jedan od sedmorice preživjelih sa zloglasne Ovčare.

Haški sud u prošlogodišnjoj presudi Mrkšiću, Šljivančaninu i Radiću, koji su bili optuženi za strijeljanja na Ovčari, utvrdio je kako general Vasiljević nije odigrao nikakvu bitnu ulogu u tom zločinu!

Pred haškim sudom Vasiljević, inače načelnik zloglasnog KOS-a, pojavio se samo kao svjedok optužbe i to u slučaju protiv Slobodana Miloševića. Kako se naknadno ispostavilo, Vasiljević nije ničim ozbiljno teretio Miloševića, a prema ocjeni mnogih išao mu je na ruku.

Prije tri godine, Vasiljević je također bio svjedokom pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu za Ovčaru, budući da je 1991. godine obnašao dužnost načelnika Uprave sigurnosti JNA. Tada je izjavio kako JNA nije imala potpunu kontrolu nad dobrovoljačkim postrojbama, te su dragovoljci iz Srbije, a misleći na "šešeljevce" imali drugačiji status od postrojbi JNA u Vukovaru.  

Vojislavu Šešelju, lideru  Srpske radikalne stranke, sudi se za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH i to u razdoblju od 1991. do 1993. godine,  uključujući i strijeljanje oko 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari. Prema haškoj optužnici strijeljanje su počinili dobrovoljci Srpske radikalne stranke kao i pripadnici lokalne Teritorijalne obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku svoje obrane ispitujući svjedoka, Šešelj je upitao kako je razlikovao "četnike" od običnih vojnika JNA. Čakalić je odgovorio kako su se četnici sami tako predstavljali, a vojnici su imali svoje uniforme.

Šešelj je na to sugerirao kako su i njegovi dobrovoljci nosili uniforme JNA, ali su umjesto petokraka na kapama i kacigama nosili kokarde, što je svjedok i prihvatio kao točnu činjenicu. 

Suđenje se nastavlja sutra prikazivanjem video zapisa s Ovčare i Vukovara.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara