Šest brodova potonulo u Crnom moru, izlilo se 1.000 tona mazuta

U SNAŽNOM nevremenu u Kerčenskom prolazu, između ruskog poluotoka Tamanj i Krima, u Ukrajini, dosad je potonulo ukupno šest brodova, izjavio je glasnogovornik ruskog Ministarstva za izvanredne situacije Viktor Beljcov.

Strahuje se da bi moglo doći do ekološke katastrofe u Azovskom i Crnom moru koje spaja prolaz jer su dva broda bila natovarena sumporom, a ostali mazutom.

Beljcov je istovremeno demantirao da je brod koji je potonuo kod ukrajinske luke Sevastopolj ruski. Prema njegovim riječima, "nijedan incident s ruskim brodovima kod poluotoka Krim nije zabilježen, već je u pitanju gruzijski teretni brod".

Agencija RIA Novosti javila je iz Simferopolja da su prilikom nesreće poginula dva mornara tog broda, a da se jedan vodi kao nestao.

S ruske strane Kerčenskog prolaza koji spaja Crno i Azovsko more, potonula su dva teretna broda, "Voljnogorsk" i "Nahičevan" s utovarenim sumporom, a sudbina osam članova posade s drugog broda je i dalje nepoznata.

Tanker "Volganjeft-139" prelomio se na dva dijela, i tom prilikom iscurilo je približno 1.000 tona mazuta.

13 članova posade tankera nije ozlijeđeno i tijekom dana provođena je akcija njihovog spašavanja s mjesta havarije. Spašavanje je otežano zbog jakog nevremena.

Informaciju o noćašnjem ekocidu prenijele su sve svjetske agencije koje također javljaju kako je tanker na put krenuo iz Azovske luke u južnoj ruskoj regiji Rostov prema Kerču na ukrajinskom istočnom Krimu.


Volganjeft se prepolovio tijekom oluje na jugu luke Kavkaz u 4.45 sati po moskovsku vremenu (2.45 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Nedugo nakon te nesreće u nedjelju ujutro oko 10.30 sati po moskovskom vremenu u istoj oluji je potonuo teretni brod u Kerčkom prolazu koji je prevozio 2.000 tona sumpora. Devet članova posade je prešlo u gumeni čamac za spašavanje i nisu ugroženi.

Kasnije je stigla vijest o nesreći još jednog naftnog tankera, Volganjefta-123, koji je djelomično potonuo nakon što je, uslijed snažnih udara velikih valova, na trupu tankera nastala pukotina.

Agencija RIA Novosti javila je iz Simferopolja da su prilikom nesreće poginula dva mornara tog broda, a da se jedan vodi kao nestao.

U rejonu luke Kavkaz, sa ruske strane Kerčenskog moreuza koji spaja Crno i Azovsko more, potonula su dva teretna broda, "Voljnogorsk" i "Nahičevan" sa utovarenim sumporom, a sudbina osam članova posade sa drugog broda je i dalje nepoznata.
.

I.K./V.Š.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara