Šest sindikata traži odlazak Jurića s dužnosti predsjednika SSSH

ČELNICI šest sindikata udruženih u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) zatražili su danas odlazak Davora Jurića s dužnosti predsjednika najveće sindikalne središnjice.

Ako Jurić ne ode, nezadovoljnici su najavili da će "pokrenuti proces redefiniranja sindikalne scene", što znači da će vjerojatno istupiti iz SSSH.

Ostanak u ovakvom SSSH, pod svaku cijenu, ne dolazi u obzir, ustvrdila je na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata turizma i ugostiteljstva Vesna Dejanović.

Osim nje, Jurićev odlazak zatražili su predsjednici sindikata tekstilaca, poljoprivrede, trgovine, šumarstva i male privrede, koji zajedno okupljaju nešto više od 40 posto članstva SSSH.

Jurić je prekršio zaključak Predsjedništva SSSH jer nije sazvao sjednicu Vijeća SSSH i stavio na dnevni red zahtjev Sindikata tekstilaca za provjerom povjerenja Juriću, rekla je Dejanović.

Sjednica Vijeća, koja je trebala biti održana jučer, odgođena je za rujan na zahtjev triju sindikata koji podržavaju Jurića.

Oni drže da se sjednica ne može organizirati dok ne stignu očitovanja sindikata koji duguju središnjici velika sredstva, pogotovo jer se na njoj trebalo raspravljati o novom financijskom modelu i ustroju SSSH.

Čelnici šest sindikata odbacuju takvo tumačenje i ocjenjuju da se radi o manipulaciji, posebice jer su upravo oni izradili projekt novog modela financiranja središnjice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog Jurićeva izbjegavanja da se ozbiljno rasprave financijski problemi, SSSH-u sada manjka čak dva milijuna kuna za pozitivno poslovanje, ustvrdio je predsjednik Sindikata tekstilaca Josip Zidanić.

Nezadovoljnici, osim toga, Jurić predbacuju kompromiserstvo i pogreške tijekom pregovora o izmjenama Zakona o radu (ZOR), jer je SSSH bio samo "pasivni promatrač" zakonskih promjena kojima su oštećeni radnici.

Od Jurića je neozbiljno što je najavljivao opći štrajk protiv predloženih izmjena ZOR-a, iako je bio svjestan da ga ne može organizirati, rekla je predsjednica Sindikata trgovine Ana Knežević.

Neprincipijelna politika dovela je do slabljenja najveće središnjice, koja je postala Jurićevim taocem, zbog čega Sindikat poljoprivrede traži njegovu ostavku i sazivanje izvanrednog kongresa SSSH, istaknuo je predsjednik toga sindikata Josip Pavić.

Kada bi predsjednika SSSH izravno biralo članstvo, a ne sindikati udruženi u Savez, Jurić bi završio na burzi rada, ali sada, nakon izmjena ZOR-a, s bitno smanjenom otpremninom, kazao je Pavić.

Čelnici šest sindikata poručili su da inzistiraju na održavanju sjednice Vijeća na kojoj će se raspravljati o povjerenju Juriću, i to u statutom predviđenom roku, što znači do kraja ovoga mjeseca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara