ŠESTI FESTIVAL AZIJSKOG FILMA U DEAUVILLEU U ZNAKU KOREJSKOG FILMA

Šesti festival azijskog filma koji se od 10. do 14. ožujka održava u francuskom ljetovalištu Deauvilleu, označit će povratak korejskog filma i predstavit će novi natjecateljski program pod nazivom "Action Asia".

Devet dugometražnih filmova sudjelovat će u utrci za Zlatni lotos za najbolji film koji će dodijeliti ocjenjivački sud kojim predsjeda redatelj i scenarist Olivier Assayas.

U žiriju bi uz njega trebali sjediti redateljica Sophie Fillieres, glumica Ludivine Sagnier, pisac i redatelj Vincent Ravalec, glavni direktor francuske kinoteke Serge Toubiana i glumac Bruno Wolkowitch.

Za nagradu će se natjecati filmovi: "15" (Royston Tan, Singapur), "A Good Lawyer's Wife" (Im Sang Soo, Južna Koreja), "Doppelganger" (Kiyoshi Kurosawa, Japan), "Green Tea" (Zhang Yuan, Kina), "Last Life in the Universe" (Pen-ek Tatanaruang, Tajland), "Matrubhoomi: A Nation Without Women" (Manish Jha, Indija), "Running on Karma" (Johnnie To i Wad Kar, Hong Kong), "Travellers ang Magicians" (Khyentse Norbu, Butan) i "Vibrator" (Ryuichi Hiroki, Japan).

Novi natjecateljski program koji se pojavio ove godine, "Action Asia", uveden je zbog naglog širenja južnokorejskog akcijskog filma, umjesto natjecanja DV (Digitalni lotos) koje nestaje s programa nakon dvije godine postojanja.

Na festivalu će se, u nazočnosti legendarnog glumca iz Hong Konga Gordona Liua, predstaviti honkonška trilogija "Trideset šesta soba Shaolina" Liua Chia Lianga koja će izaći na DVD-u 7. travnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napokon, u programu panorame sudjelovat će jedanaest filmova, među kojima šest filmova japanskih redatelja i dva dječja filma.

Na zatvaranju festivala prikazat će se "Untold Scandal" Koreanca E.J.Yonga.

Godine 2003., "Blind Shaft" kineskog redatelja Lija Yanga odnio je pet nagrada: za najbolju režiju, najbolji film, nagradu medija, publike i za najbolju glumu, koju je dobio Wang Baoqiang.

Lotos za najbolju glumicu pripao je dvjema glavnim glumicama iz indonezijskog filma "Eliana, Eliana" Ririja Rize, Rachel Maryam Sayidini i Jajang C. Noer.

(Hina) xvrad ybnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara