ŠESTORICA BIVŠIH HRVATSKIH DUŽNOSNIKA IZ BIH U PONEDJELJAK PUTUJU U HAAG

Šestorica bivših političkih i vojnih dužnosnika tzv. Herceg Bosne, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Slobodan Praljak, Valentin Čorić i Berislav Pušić, koje je Haški sud (ICTY) optužio za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija tijekom rata u BiH, otputovat će u ponedjeljak ujutro međunarodnim letom iz Zagreba za Amsterdam gdje će se dobrovoljno predati Haškom sudu. L

S njima će u pratnji biti i jedan djelatnik zagrebačkog ureda Interpola, a zajedno s njima u Haag će otputovati i njihovi odvjetnici. Nakon predaje nizozemskoj policiji i predstavnicima ICTY-a u amsterdamskoj zračnoj luci Schipol, šestorica optuženika bit će uhićeni i prepraćeni u pritvor Haškog suda u Scheveningenu. Datum njihovog prvog pojavljivanja pred sudom, kako bi se izjasnili o krivnji prema točkama optužnice, bit će utvrđen naknadno, vjerojatno tijekom dana. Prema praksi ICTY-a prvo pojavljivanje optuženika pred sudom obično slijedi dan ili dva nakon dolaska u pritvor.

Haški sud je u 2. travnja, optužnicu koja se odnosi na šest osoba, objelodanio u dijelu koji se odnosi na bivše zapovjednike HVO-a, generala Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, te bivšeg predsjednika vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne (HR HB) Jadranka Prlića i ministra obrane Herceg-Bosne Brune Stojića. U dijelu koji se odnosi na bivšeg zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Čorića i bivšeg predstojnika Ureda za zatočene i nestale HR HB Berislava Pušića optužnica je i dalje zapečaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića optužnica u 26 točaka tereti po individualnoj i zapovjednoj odgovornosti za progon tisuća muslimanskih stanovnika, razaranja, ubojstva, silovanja, te deportacije muslimanskog stanovništva s područja Prozora, Gornjeg Vakufa, Jablanice, Mostara, Ljubuškog, Stoca, Čapljine i Vareša, kao i za zločine nad zatočenicima logor Heliodrom, Dretelj, Gabela i drugih..

U optužnici se navodi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja muslimana i drugih nehrvata s područja Herceg-Bosne radi pripajanja "Velikoj Hrvatskoj". U tom pothvatu, po tužiteljima, sudjelovali su, uz optužene, i bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman s najbližim suradnicima Gojkom Šuškom, Jankom Bobetkom i Matom Bobanom.

(Hina)xdh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara