Šestorici bosanskih Hrvata odobrena privremena sloboda

ODBACUJUĆI kao neosnovan zahtjev haškog tužiteljstva za podnošenjem žalbe na odluku o puštanju na privremenu slobodu šestorice bosanskih Hrvata, Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo odluku o privremenom puštanju iz pritvora Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića, doznaje se iz pouzdanih izvora.

U kolovozu ove godine trojica sudaca Žalbenog vijeća ICTY-ja odgodila su izvršenje ranije donesenog naloga Raspravnog vijeća o privremenom puštanju iz pritvora Prlića, Praljka, Stojića, Petkovića, Ćorića i Pušića, nakon što je tužiteljstvo zatražilo pravo na podnošenje žalbe na odluku Raspravnog vijeća o privremenom oslobađanju šestorice optuženih Hrvata iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U srijedu je Žalbeno vijeće odbacilo taj zahtjev tužiteljstva pa je odluka o njihovu privremenom oslobađanju postala izvršna.

Haški sud optužio je šestoricu bivših političkih i vojnih čelnika tzv. Herceg Bosne, na čelu s bivšim predsjednikom vlade HR HB Jadrankom Prlićem, u travnju ove godine za zločine protiv čovječnosti, kršenje ratnog prava i običaja i teške povrede Ženevskih konvencija počinjene progonom Bošnjaka na teritoriju pod kontrolom HVO-a od kraja 1991. do travnja 1994. godine.

Dobrovoljno su se predali Haškom sudu 5. travnja, a dan kasnije su se izjasnili da se ne osjećaju krivima prema točkama optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara