Seul: 200 sjevernokorejskih izbjeglica stiglo u Južnu Koreju

SKUPINA od 200 sjevernokrejskih izbjeglica stigla je u utorak u Južnu Koreju što je dosad najveća skupina prebjega sa sjevera na jug, javljaju mediji.

Čarter zrakoplov sa Sjevernokorejcima sletio je na vojni aerodrom južno od Seula, objavila je državna novinska agencija Yonhap. Vlasti su bile izuzetno diskretne oko toga dolaska i južnokorejski mediji nisu smjeli izravno pokrivati taj događaj.

Nije otkriveno iz koje su treće zemlje Sjevernokorejci stigli iako ih većina u Južnu Koreju dolazi preko Kine koja ima dugačku granicu s komunističkim susjedom.

Izbjeglice, a navodno ih je šezdesetak posto žena i djece, prvi su iz skupine od otprilike 460 Sjevernokorejaca koji će ovaj tjedan doletjeti u Južnu Koreju. Oni će svi prvo na ispitivanje pa u re-edukacijske centre u kojima će učiti o životu u kapitalističkom društvu, objavila je ta novinska agencija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stotine stanovnika Sjeverne Koreje svake godine bježe iz svoje izolirane komunističke domovine, uglavnom u Kinu, ne bi li tako pobjegli od gladi i progona. Deseci tisuća njih žive u tajnosti s nadom da će jednom ipak uspjeti nastaniti se u Južnoj Koreji.

Yonhap javlja da je više od pet tisuća Sjevernokorejaca prebjeglo na jug otkako je 1953. završio Korejski rat. U zadnjih šest mjeseci 760 sjevernokrejskih prebjega dobilo je dopuštenje za dolazak u Južnu Koreju.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara