Seul i Washington žele nastaviti pregovore sa Sjevernom Korejom

AMERIČKKI predsjednik George W. Bush i njegov južnokorejski kolega Roh MooHyun dogovorili su se da će udvostručiti napore kako bi se nastavili multilateralni pregovori o obustavi programa nuklearnog naoružavanja Sjeverne Koreje, priopćile su u subotu južnokorejske vlasti.

Dvojica čelnika dogovorili su se o tomu u telefonskom razgovoru u petak navečer, kada je Roh čestitao Georgeu Bushu na ponovnom izboru za predsjednika, kazao je službeni predstavnik ureda južnokorejskog predsjednika Kim Jong-Min.

"Predsjednik Roh je predložio da obje zemlje na prvo mjesto stave rješavanje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja kako bi pokrenuli događaje koji će omogućiti uspostavu mira na korejskom poluotoku", kazao je.

"Predsjednik Bush je potvrdno odgovorio", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kriza je izbila u listopadu 2002. kada su američke vlasti izjavile da je Sjeverna Koreja na bilateralnom susretu priznala da nastavlja raditi na tajnom programu obogaćivanja urana.

Sjeverna Koreja poslije je opovrgnula da radi na tom programu i zatražila pomoć u hrani i energiji, kao i diplomatske ustupke u zamjenu za napuštanje programa proizvodnje nuklearnog oružja s plutonijem koji je zamrznut 1994.

Han Song-Ryol, zamjenik voditelja sjevernokorejskog izaslanstva u Ujedinjenim narodima izjavio je ovog tjedna za južnokorejski liberalni dnevni list Hankyoreh da se Pjongjang ne protivi šestočlanim pregovorima, ali duboku sumnja u nakane SAD-a: "Sumnjamo da je SAD iskoristio šestočlane pregovore kako bi dobio na vremenu prije nego zauzme našu zemlju", kazao je, dodavši da je neprijateljsko držanje Washingtona potaknulo Pjongjang da pojača svoju "nuklearnu moć odvraćanja".

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara