ŠEVARNADZE UPOZORAVA NA POKUŠAJ PUČA

Gruzijski predsjednik Eduard Ševarnadze optužio je u ponedjeljak oporbene čelnike za pokušaj puča, pokušavajući istodobno pridobiti potporu u zemlji i inozemstvu nakon jednotjednih prosvjeda zbog spornih izbornih rezultata.

Oporba, koja gotovo svakodnevno prosvjeduje zbog rezultata parlamentarnih izbora 2. studenoga, nastavila je u ponedjeljak glasne ulične demonstracije te počela štrajk glađu, kako bi dodatnim pritiskom natjerala vremešnog čelnika da podnese ostavku ili raspisivanje novih izbora.

Ševarnadze, iznimno popularan na Zapadu zbog svoje uloge u okončanju Hladnoga rata dok je obnašao dužnost sovjetskog ministra vanjskih poslova, ali i omražen u domovini, također pokušava otopliti zahlađene odnose s Rusijom, kako bi izbjegao ponovno izbijanje nasilja, viđeno u toj zemlji ranih 1990-tih godina.

Gruzijski ministar obrane izjavio je u nedjelju da je politička situacija "izmaknula kontroli" u zemlji čiju stabilnost žele investitori i zapadne zemlje kako bi osigurali alternativne rute za naftu onima u Perzijskom zaljevu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko političara u Tbilisiju počelo je žestoku borbu za vlast. Ne prežu ni od napada na predsjednika i pozivaju na nasilnu smjenu vlasti", izjavio je Ševarnadze na lokalnoj televiziji u Adzhari, autonomnoj regiji na obalama Crnog mora.

Uvijek smo bili zajedno, još uvijek jesmo, a tako će biti i u budućnosti", naglasio je gruzijski predsjednik.

(Hina) bcav rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara