Sever: Svjetska banka pokazala je svoje pravo lice, dosta je bilo udara na radnike!

Foto: Index

"SVJETSKA banka, kao i MMF, možda jest napravila 'face lifting', ali joj je duh ostao nepromijenjen", tvrdi Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS).

Sever je priopćenjem reagirao na jučerašnju konferenciju za novinare predstavnika Svjetske banke u Hrvatskoj, koja je bila obilježena crnim slutnjama. Svjetska banka predviđa da će Hrvatska u 2012. godini ponovo upasti u recesiju. BDP će, prema njihovoj prognozi, pasti za oko jedan posto.

"Prognoze Svjetske banke za RH za 2012. godinu i mjere koje predlažu nas nimalo ne iznenađuju", kaže Sever. Svjetska banka je, naime, upozorila na nužnost rezova u javnom sektoru. Budućoj vladi Svjetska banka preporučuje otkaze, te reformu socijale i mirovinskog sustava kako bi se osiguralo da državni novac dolazi do onih kojima je najpotrebniji.

"Vlast ne smije pokleknuti"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svojim je prijedlozima samo ponovno pokazala kako sva njezina filozofija počiva na potpori kapitalu i neoliberalnoj doktrini kapitalizma. Njeni prijedlozi izravno udaraju na radnička i socijalna prava, na same temelje socijalne države. Udaraju na stečevine Europske unije kao i na samu Europsku socijalnu povelju, na radnička prava, na stečevine socijalnog dijaloga, kolektivne pregovore i same kolektivne ugovore", smatra Sever.

Predsjednik HNS-a ističe da je Hrvatska na pragu EU, a Svjetska banka joj predlaže odricanje od europskog socijalnog modela pa i vlastitog identiteta.

"Očekujemo da nova vlast ne poklekne pred izazovom i mamcem Svjetske banke i da modele izlaska iz krize potraži negdje drugdje, a ne po neznano koji put, na rezanju radničkih prava, na rezanju plaća javnog sektora, na suspenziji kolektivnih ugovora, na umirovljenicima i socijalno najugroženijima", poručio je Sever.

"Dosta su radnici plaćali tuđe greške"

Svjetska banka, smatraju u NHS-u, "ne trudi se ni prikriti svoje pravo lice". Sever tvrdi da se ponovo pokušava uvesti model kojeg smo već vidjeli početkom desetljeća, a koji je, kako kaže, završio izmjenama Zakona o radu na štetu radnika. "To jednostavno ne smije proći. Dosta su radnici, građani u Hrvatskoj plaćali tuđe greške, propuste i nesposobnosti. Ideologija Svjetske banke i MMF-a sigurno ne može biti nešto na čemu će se temeljiti izlaz Hrvatske iz krize i daljnji razvoj hrvatskoga društva", kaže Sever.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara