Severina s Gospom na sisama protiv talibana

SEVERINA danas dođe kao Madonna prije kojeg desetljeća, samo na Balkanu. Balkanska Madonna. Doduše, Madonna je religijske talibane morala isprovocirati spotom sa crnim Isusom i sobom kao Marijom Magdalenom, dok je Severini bilo dovoljno nasloviti album imenom Marije, majke božje, i staviti Gospu na sise, ali to i jest razlika između Balkana i ostatka svijeta. Ovdje su, naime, okidači puno slabiji.

Ne da su don Kaćunko i fra Mario Knezović, hercegovački fratar, reprezentativni primjerci  katoličkog mnijenja u Hrvatskoj, ali zanimljiva je ta djetinja argumentacija još uvijek prisutna u klerofašističkim krugovima. Tako se Knezović u svom pravedničkom bijesu poziva na Dance i objavu Muhamedovih slika.

"Sjetimo se kako se cijeli svijet digao na noge kad je Muhamed stavljen u karikaturu. A mi? Mi kao da nemamo volje ni snage reagirati. Doduše, ima mnogih koji su tu spodobu izviždali na sceni i tako pokazali da je ipak Gospa Kraljica Hrvata, a ne nekakva razgolićena zavodnica.", kaže Knezović. I time ulazi direktno na talibanski teren.

Naime, nije se "cijeli svijet" digao na noge nakon objave Muhamedovih karikatura, nego se na noge digao onaj dio svijeta koji se može nazvati najzatucanijim i najzaostalijim, svijet radikalnog islama. Knezović očigledno ili zaboravlja da je od onda pa do danas došlo do bitne promjene u odnosu Crkve prema Muhamedu - Benediktovog govora u Regensburgu, ili ga to uopće ne muči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talibani svih vjera ionako nikad nisu preboljeli Muhamedove karikature, one su im ultimativni dokaz za to da bi svugdje, u svakom trenutku i svakoj prilici, na svakom mjestu i u svakom govoru, trebalo zabraniti diranje "religijskih svetinja". Ako se to ne radi, onda bi trebalo "reagirati". "Reakcija" se u pravilu ispoljava paljenjem zastava i ubijanjem svećenika. Tako da ni ne čudi pozivanje na njih u trenucima vjerskog bijesa. Samo, želi li Knezović reći kako bi Hrvati sad trebali ubiti nekoga, ili bi mu bilo dovoljno paljenje neke ambasade?

Gospa usto nije nikakva "kraljica Hrvata", Gospa je sveta osoba katoličke vjere, vjere koja po svojoj definiciji nije rodovsko-klanovska, nego univerzalna. Svojatanje takvog lika i njegovo svođenje na insigniju plemenskog barjaka Hrvata daleko je veće svetogrđe od njegovog portretiranja na paru vrlo kvalitetnih sisa.

Očekujemo promptnu reakciju Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, koja će preko Hrvatske biskupske konferencije poslati jasnu poruku blasfemičarima u svojim redovima, i objasniti im kako njihova zadaća nije ultraradikalno tumačenje vjere, nego očuvanje njenog dostojanstva. 

Jovan Dragišić
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara