SFOR kod Bosanske Gradiške uskladištio radioaktivni otpad

STRUČNJACI Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske utvrdili su dozimetrijskim mjerenjem da je u deponiju koji su gradile mađarske postrojbe SFOR-a 1997. godine u selu Orahova kod Bosanske Gradiške, uskladišten radioaktivni otpad, izvješćuju "Nezavisne novine" od petka.

Na bivšem vježbalištu SFOR vegetacije uopće nema. Radioaktivno zračenje izvan zone iznosi 80 nanosiverta, što odgovara uobičajenom i dopuštenom, no na površini deponija ono je za 60 posto veće i iznosi 130 nanosiverta. Na dubini od 50 cm radijacija je 170, a na 100 cm - 212 nanosiverta, što su mnogo veći iznosi od dopuštenih.

Na temelju ovih saznanja stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja zaključuju kako "zračenje potječe od uskladištenog radioaktivnog materijala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Odsjeku za zaštitu od jonizirajućih zračenja ovog Instituta, za nastavak istraživanja očekuju poseban nalog .

U Ministarstvu zdravlja RS tvrde da je za nastavak kopanja, mjerenja i vađenja radioaktivnog materijala potrebna naredba suda i da je neophodno ustanoviti tko će to platiti, a u Okružnom tužiteljstvu Banja Luka navode da posao treba završiti Institut za zaštitu zdravlja RS i da im za to nije potrebna naredba suda.

Deponiju, koji je navodno trebao biti na komunalnoj usluzi stanovništvu Bosanske Gradiške i okolice, bio je zabranjen pristup pastirima sa stokom, a posljednjih desetak dana radova na smetlište su stizala oklopna vozila, a dva puta su slijetali helikopteri koji su dolazili iz pravca Hrvatske, pišu "Nezavisne novine".

Vojni stručnjaci tvrde kako je na ovom prostoru najvjerojatnije uskladišteno streljivo s osiromašenim uranom koje, prema tvrdnjama načelnika Odsjeka za zaštitu od jonizirajućih zračenja Instituta za zaštitu zdravlja RS Mirka Lalića, izaziva teška oboljenja, među kojima rak i leukemiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara